latinica  ћирилица
26/08/2014 |  11:01 | Аутор: СРНА

Векарић: Тражено лоцирање 37 лица у БиХ

Тужилаштво за ратне злочине Србије тражило је од Тужилаштва БиХ да лоцира 37 лица која нису српске националности, а доводе се у везу са злочинима над Србима у БиХ, рекао је замјеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

- Од Тужилаштва БиХ смо тражили да 37 лица, која нису Срби, лоцирају на територији БиХ. Мањи дио је Република Српска, већи дио је Федерација БиХ - рекао је Векарић, који није могао да каже о којим предметима је ријеч и о чијим држављанима.

Навео је да је и Тужилаштво БиХ тражило од Тужилаштва Србије провјере за нека лица и да су оне урађене.

- То се све ради у сарадњи са Тужилаштвом БиХ. Обострано су размијењени подаци. Ти предмети се раде у сарадњи два тужилаштва - каже Векарић.

Истакао је да Тужилаштво Србије ради и формира предмете не према томе ко је чији држављанин, већ према мјестима извршења злочина, а онда се распитује о потенцијалним починиоцима.

- Предмет је база, а не лица која су потенцијално могла да учине злочин. Имамо безброј предмета у различитим фазама, међу којима и предмети који се односе на злочине над Србима у БиХ - рекао је Векарић.

Лист Прес Републике Српске објавио је да је Тужилаштво за ратне злочине покренуло истрагу против неколико десетина Бошњака из Санџака за које постоји сумња да су за вријеме протеклог рата у БиХ починили злочине над Србима.

Позивајући се на своје изворе, лист наводи да се међу тим лицима у бројним истрагама налазе Ејуп Ганић и Сефер Халиловић, али и многи други. Саговорници наводе да није тајна да је неколико хиљада Бошњака из Рашке/Санџака аквитно учествовало у ратним сукобима на страни тзв. Армије БиХ и да се један број доводи у везу са најстрашнијим злочинима почињеним над Србима.