latinica  ћирилица
26/08/2014 |  13:00 | Аутор: СРНА

Уставноправна комисија ненадлежна за Зупца

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву закључила да није надлежна за правно тумачење у вези са примјеном више законских норми које се односе на евентуалне смјене и суспензије руководилаца полицијских тијела БиХ.

Чланови Уставноправне комисије једногласни су у ставу да ово тијело нема ингеренције да даје правна мишљења о примјени закона. Комисија је данас разматрала захтјев Независног одбора за правно тумачење у вези са примјеном више законских норми које се односе на евентуалне смјене и суспензије руководилаца полицијских тијела БиХ.

- То није посао Уставноправне комисије, то је посао оних који извршавају законе - судова и органа управе - рекао је предсједавајући Комисије Шефик Џаферовић.

Ако би се Уставноправна комисија упустила у расправе и доношење одлука по захтјеву из овог дописа, то би довело до потпуне конфузије у подјели власти на законодавну, извршну и судску, односно у функционисању укупног правног система БиХ, наводи он.

Џаферовић је оцијенио да је Независни одбор ово урадио како би се ослободио властите одговорности и покушао да је пребаци на друге. Он је упознао чланове Комисије да су у Представнички и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ након дописа који је добила Уставноправна комисија добили други допис Независног одбора са захтјевом за аутентично тумачење правне норме.

- Ту је процедура потпуно другачија. То иде на домове, Савјету министара, надлежној комисији за одбрану и безбједност - објаснио је Џаферовић.

Независни одбор ПС БиХ добио је раније од Тужилаштва БиХ захтјев за суспензију директора Сипа Горана Зупца, оптуженог за несавјестан рад у служби током фебруарских протеста у Сарајеву.

Продановић: Елиминисати политичке примјесе из случаја Зубац

Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић оцијенио је да треба елиминисати било какве политичке примјесе када је ријеч о случају директора Агенције за истраге и заштиту БиХ Горана Зупца.
Он жали што се овај проблем више фокусирао на политичку димензију и додаје да је јако лоше што се створио утисак да су двије кључне институције у БиХ, попут Сипе и Тужилаштва и њихови кључни људи више на политичком терену међусобног разрачунавање него примјене права.

Због створене ситуације, према његовим ријечима, губи се повјерење у одговорност ионако недовољно изграђених институција које би требало да проводе законе из области заштите, поштовања људских права, спречавања корупције и криминала.

"Нажалост стиче се утисак да је била акција на реакцију у моменту кад је Сипа радила одређене истраге везано за неке личности. Онда је Тужилаштво на свој начин реаговало и услиједила је оптужница против кључног човјека Сипе", констатовао је Продановић.

Он је истакао да то не може бити увјерљиво, без обзира о чему се ради.

"Не може бити увјерљиво да се ради о примјени закона, већ више о препуцавању људи, а то може унијети немир у грађане какав би био поступак према њима у контексту провођења закона", поручио је Продановић.

Према његовим ријечима, у овом случају врло је важно да одлуку не доносе ни тужилац ни Тужилаштво БиХ, а ни кључни људи у Сипи.

"Увјерен сам да ће Суд /БиХ/ примјеном закона елиминисати било какве политичке примјесе овог проблема", закључио је Продановић.