latinica  ћирилица
26/08/2014 |  14:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Регионална конференција о несталима у Мостару

Предсједници четири државе региона: Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, потписаће у петак 29. августа у Мостару Декларацију о улози државе у рјешавању питања несталих особа усљед оружаних сукоба и кршења људских права.

Декларацију о несталима ће потписати предсједник Србије Томислав Николић, Хрватске Иво Јосиповић, предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Црне Горе Филип Вујановић.

Конференција у Мостару одржава се поводом Међународног дана несталих који се обиљежава 30. августа и то ће, како је најављено, бити прилика за билатералне састанке четворице лидера.

Очекује се да Декларација коју ће потписати четири државе допринесе стабилизовању општег стања у региону и враћању повјерења.

Савјетница предсједника Србије Станислава Пак каже да је потписивање Декларације снажан подстрек проналажењу несталих на подручју бивше Југославије и шаље снажну поруку свијету да тај проблем треба да се рјешава на одговоран и ефикасан начин.

Рјешавање питања несталих особа, према оцјени хрватског предсједника Иве Јосиповића, неопходно је за изградњу стабилних и складних добросусједских односа у региону, као и предуслов да би се разматрала будућност тужби за геноцид које су једна против друге поднијеле Хрватска и Србија.

Конференцији ће, како је најављено, предсједавајући Међународне комисије за нестала лица Том Милер, представник ОЕБС-а Жерар Штудман, представник ЕУ Петер Соренсен и предсједник Регионалног координационог одбора породица несталих на западном Балкану Љиљана Алвир, као и представник УН.

Према посљедњим информацијама, око 11.000 лица води се као нестало у рату.