latinica  ћирилица
26/08/2014 |  21:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Хејгел: Седам европских земаља наоружаваће Курде у Ираку

Седам европских земаља придружиће се САД у наоружавању курдских снага које се боре против џихадистичке организације Исламска држава у Ираку, саопштио је данас шеф Пентагона Чак Хејгел.
Курди - Фото: АП
КурдиФото: АП

"Осим помоћи из САД и од ирачких власти, још седам земља је обећало да ће хитно обезбиједити оружје и војну опрему за курдске снаге - Албанија, Канада, Хрватска, Данска, Италија, Француска и Велика Британија", навео је Хејгел у саопштењу које преноси АФП.
"Операције су већ почеле и ми ћемо их убрзати наредних дана, а очекујемо да ће још држава дати свој допринос", поручио је Хејгел.
Албанија и Велика Британија су већ почеле да шаљу опрему Курдима, изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби, наводећи да "све то тек почиње".
Кирби је казао да су САД помогле ирачкој влади да авионима транспортује део војне опреме курдским снагама на сјеверу Ирака.
Курдима ће, између осталог, бити достављена муниција за оружје малог калибра, након што су курдске снаге тражиле да им се пошаљу оружје и опрема за борбу са припадницима Исламске државе.
Америчка војска од 8. августа бомбардује положаје Исламске државе у Ираку, а највише ваздушхих удара извршено је у близини бране у Мосулу.