latinica  ћирилица
27/08/2014 |  09:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Конференција о западном Балкану сутра у Берлину

На иницијативу њемачке канцеларке Ангеле Меркел, у четвртак ће, у Берлину, бити одржана конференција о западном Балкану, на којој ће учествовати премијери, министри иностраних послова и привреде земаља региона.
Берлин - Фото: АП
БерлинФото: АП

Делегацију БиХ чиниће предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, министар иностраних послова Златко Лагуџмија и министар спољне трговине и економских односа Борис Тучић. Дан посвећен западном Балкану почеће конференцијом министара привреде, коју ће отворити њемачки министар привреде и енергетике Зигмар Габријел.

На два панела разматраће се питања енергетике, технологије, инфраструктуре, подстицање запошљавања, мале и средње привреде као и инвестиција.

Затим ће се састати министри иностраних послова региона, а потом ће бити одржан заједнички скуп у сједишту њемачке канцеларке Меркел са премијерима региона и предсједником Евроспке комисије Жозе Мануелом Барозом.

Из Брисела стиже и комесар за проширење Штефан Филе који ће учествовати на састанку министара спољних послова, док ће се комесар за енергетику Гинтер Етингер срести са представницима привредних субјеката из региона.

Како је најављено у Бриселу, европска тројка има за циљ да подржи европске интеграције региона.

У сусрет скупу Меркелова је поручила да све земље региона имају европску перспективу, а да чланство зависи од брзине спровођења потребних реформи.

Како је објаснила, њемачка влада одлучила је да организује конференцију, на коју позива премијере, министре иностраних послова и привреде, поводом 100. годишњице почетка Првог свјетског рата.

"Ми смо размишљали шта учинити поводом ове годишњице, а да не гледамо само у прошлост и како можемо да обликујемо будућност. Њемачка влада је дошла на идеју да позове све државе региона како би показала да данас више не постоје сукоби, иако је присутно још низ конфликата, али у суштини постоји заједништво. То је, према мом увјерењу, постало могуће јер су све земље добиле европску перспективу“, нагласила је Меркелова.

"Свим земљама западног Балкана смо обећали европску перспективу и иза тога стојимо. Временски оквири између приступања Словеније и Хрватске не морају бити никаква мјера за приступање других земаља, већ је на свакој држави када ће и како моћи да приступи", поручила је она.

Она је одбацила да ЕУ примјењује двоструке аршине у пријему нових чланица, указујући да се јасно видјело која је процедура на путу до чланства на примјеру Хрватске, као и да се у вези Румуније и Бугарске непрестано праве извјештаји о владавини права и напретку у демократизацији и борби против корупције.

Меркелова је указала и да се на Балкану види да је потребно имати "дуг дах", указујући да је међународна заједница још присутна са трупама на Косову, гдје постоји и полицијска мисија ЕУ.

"Не смију се земље прерано препустити саме себи. Чак и када постоји напредак у том региону он се одвија темпом пужа", оцијенила је Меркелова.

Тучић: Циљ нам је да представимо инвестиционе потенцијале БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић изјавио је данас да је циљ делегације БиХ на конференцији о западном Балкану да њемачким институцијама, представницима Европске комисије и привредној заједници у Њемачкој предочи конкретне инвестиционе потенцијале БиХ.
"У контексту Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, најзначајнији сегмент овог скупа је његов економски блок. Наш циљ јесте да њемачким институцијама, представницима Европске комисије и привредној заједници у Њемачкој покушамо представити конкретне инвестиционе потенцијале БиХ", рекао је Тучић пред полазак у Берлин на конференцију о западном Балкану, коју организује њемачки канцелар Ангела Меркел.

Тучић је прецизирао да ће делегација БиХ представити пројекте у различитим областима, од енергетике, транспорта, малих и средњих предузећа, те металске, аутомобилске и дрвне индустрије до пољопривредне производње.

Спремни смо, каже Тучић, да остваримо дубље контакте и да након ове конференције о западном Балкану дјелујемо на провођењу и операционализацији свих закључака, који ће бити донесени сутра у Берлину, а све с циљем ефикаснијег привлачења њемачких инвеститора у БиХ.

"Посљедњих дана у медијима је често помињан Јадранско-јонски коридор, а с друге стране говори се и о жељезничкој прузи Београд - Сарајево. То су значајни пројекти, али, према мом мишљењу, постоји и много других пројеката који не захтијевају много времена за реализацију, а ријеч је о нешто јефтинијим пројектима", наглашава Тучић.

Он појашњава да је ријеч о пројектима који могу бити значајна подршка не само појединачним земљама, већ и западном Балкану у цјелини.

"На неки начин оптимиста сам у погледа сутрашње конференције, јер БиХ располаже бројним потенцијалима. Лично ћу се фокусирати на неке, условно речено мање пројекте, односно пројекте који, у сваком случају, у неком краћем временском периоду могу да потпомогну и убрзају економски и привредни развој БиХ", изјавио је Тучић.

Александар Вучић позвао на више инвестиција из Њемачке

Према Вучићевим ријечима, српска влада од њемачке канцеларке очекује да "помогне у очувању политичке и економске стабилности на западном Балкану".

Конференцији у Берлину присуствоваће и највиши представници Аустрије, домаћини конференције идуће године – канцелар Вернер Фајман, шеф дипломатије Себастијан Курц и министар привреде Рајнхолд Митерленер.

Шеф аустријске дипломатије рекао је да званични Беч сматра конференцију о западном Балкану, која се ове године одржава у Берлину а наредне у Бечу, за камен темељац даљег проширења ЕУ на тај регион.

Без западног Балкана европски мировни пројекат, као и ЕУ неће бити потпуни, оцијенио је Курц.

Вучић ће тражити подршку и за пројекте са БиХ

Премијер Србије Александар Вучић током дводневног боравка у Берлину од својих саговорника ће затражити подршку за инфраструктурне пројекте, прије свега за модернизацију и изградњу пруге Београд - Бар, али и за пројекте са Републиком Српском, односно БиХ и Македонијом.

Вучић ће, заједно са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем, покушати да добије подршку за модернизацију и изградњу пруге Београд - Бар, јер се претпоставља да постоји интерес европских партнера за реализацију тог пројекта, пише лист "Данас".

"То би било стратешки значајно не само за Србију и Црну Гору већ и за државе централне Европе, Мађарску, Словачку и Чешку. На тај начин би се отворио нови значајнији лучки центар на југу Јадрана – Лука Бар", оцијенили су извори блиски Влади Србије.

Карстен Думел: Њемачка неће рјешавати проблеме БиХ

Многи у БиХ ће бити разочарани након самита у Берлину, јер је било какво самостално наступање Нјемачке потпуно искључено, рекао је у интервјуу за "Независне новине" Карстен Думел, директор Канцеларије "Конрад Аденауер фондације" у Сарајеву, која је блиска Хришћанско-демократској унији, њемачкој странци коју предводи Ангела Меркел.

"Људи се питају хоће ли Њемачка ријешити ваше проблеме. То се неће десити. Самит ће бити покушај да се балканске земље, које још нису чланице ЕУ, усмјере на европски пут, али не више од тога", истакао је он.