latinica  ћирилица
27/08/2014 |  13:45 | Аутор: СРНА

Радојичић: У реконструкцију ЦЗ укључити и "Бук"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да би у реконструкцију система цивилне заштите требало размишљати о формалном укључивању у њене планове организација као што је бањалучки Ронилачки клуб "Бук", јер је потпуно професионалан у обављању свог посла.

Радојичић је након посјете овом клубу рекао да његови чланови раде сјајан посао и да су много помогли у спасавању лица на поплављеним подручјима у Републици Српској.

"Ронилачки клуб `Бук` јесте спортски, али обавља низ јавних послова, као да се ради о јавној установи, као и низ послова обуке и оспособљавања лица", рекао је Радојичић.

Он је указао на неопходност сарадње и улагања у опрему оваквих клубова, подсјетивши да је мали број локалних заједница у протеклим годинама издвајао два одсто буџетских средстава за цивилну заштиту, што се испоставило као много већа цијена у елементарним непогодама.

"И прије него што се нешто деси треба улагати у оне који се баве превенцијом и који могу да интервенишу у елементарним непогодама", поручио је Радојичић.

Предсједник Ронилачког клуба "Бук" Борис Трнинић рекао је да је овај колектив већ осам година овлаштени центар за обуку спасилаца са међународно признатом лиценцом.

Он је подсјетио да је овај клуб активно помагао у спашавању лица током поплава у Добоју и Бањалуци, као и у потрази за троје несталих у бујичним водама у августу.

Трнинић је навео да без помоћи локалне заједнице, са којом имају јако добру сарадњу, као и Владе Српске, у будућности неће бити могуће квалитетно обављати послове спашавања, јер би знатна средства требало уложити у обнављање постојеће опреме.

"Ту прије свега мислим на чамце и ванбродске моторе како био наше задатке могли што боље да обављамо", рекао је Трнинић.