latinica  ћирилица
27/08/2014 |  20:02 | Аутор: РТС

Вучић: Неопходна нам је помоћ Њемачке

Премијер Србије Александар Вучић допутовао је у Берлин и на почетку посјете састао се са њемачким министром за економску сарадњу и развој Гердом Милером. Вучић каже да је у Берлин дошао "добро припремљен" са пет идеја које би сутра требало да предочи учесницима конференције.

 

Обраћајући се новинарима након састанка са њемачким министром, премијер Александар Вучић рекао је да је то кључна адреса и да је разговор са Гердом Милером био изузетно важан за Србију.

 Тема састанка, којем је присуствовао и министар финансија Душан Вујовић, била је подршка у грантовима и меким кредитима, које Њемачка планира за Србију до краја године, у износу од 140 милиона евра, а било је ријечи и о темама из области енергетике, комуналних услуга и пољопривреде.

Вучић је истакао да је током сусрета затражио Милерову помоћ и подршку за пројекте у образовању, посебно младих, али и пројекте за развој предузетничког духа.

"Похвалили смо се смањењем незапослености у Србији и то тако што смо у посљедњих пет мјесеци сваког наредног мјесеца имали мањи број незапослених у односу на претходни мјесец. Међутим, млади су нам и даље проблем. Тражимо рјешења за промјену образовног система како би млади људи у школама већ били спремни за посао. За то нам је неопходна помоћ Њемачке", истакао је премијер Вучић.

У разговору за Прву телевизију Вучић је рекао да је ту идеју прошли пут изнио њемачкој канцеларки Ангели Меркел и да јој се она допала, те да ће овог пута изаћи с више детаља како би привукли прије свега њемачке инвеститоре.

Говорећи о важним инфраструктурним пројектима Вучић је поменуо пругу Сарајево-Зеница-Добој-Тузла-Зворник-Београд и правце према Црној Гори, одакле би се одвајао крак за Тирану и Скадар, али други према Косову и Метохији.

"Од Подгорице би један крак ишао у нашу земљу, како ми мислимо, неки други мисле другачије, то је на Косово и Метохију и мислим да су то ствари које носе и политичку тежину али и доносе значајан економски развој за више земаља у региону али рекао бих да то прије свега доприноси приближавању људи и надам се да ће Њемачка у томе жељети и моћи да нас подржи", навео је Вучић. 

Немачка компанија "Треклајт" је одлучила да почетком септембра у Ћуприји отвори фабрику и запосли 1.500 људи. Фабрика ће се бавити производњом дијелова за "Мерцедес".

Вучић је Првој рекао да очекује и многе друге инвеститоре из Њемачке, те да би економску слику највише промијенио долазак највећег њемачког произвођача меса који има седам и по милиона свиња. Поређења ради, поменуо је, у цјелој Србији има три милиона свиња.

"То би нам у овим условима значило и додатну политичку и економску стабилност и ако бисмо успјели да ријешимо и проблеме 'Железаре' и металског комплекса мислим да ништа не би стајало на путу Србији да до 2016. буде онако успјешна како се ми надамо и да буде земља са највећим растом у Европи", рекао је Вучић, најављујући да ће главни састанак сутра имати током вечери и то с Меркеловом и лидерим региона.

У Берлину ће у четвртак, 28. августа 2014. године, бити одржана Конференција о Западном Балкану.

Том приликом савезна канцеларка Ангела Меркел ће, након што је 15. јула у Дубровнику учествовала на Самиту шефова држава Западног Балкана у оквиру процеса Брдо-Бриони, заједно са министром привреде Зигмаром Габријелом и министром спољне политике Франком Валтером Штајнмајером примити шефове влада, министре спољних послова и привреде шест држава Западног Балкана, али и Хрватске и Словеније, које су чланице ЕУ.

Вучић је прецизирао да је у Берлин дошао добро припремљен са пет идеја које би сутра требало да предочи учесницима конференције. Рекао је и да за Србију нема лаких питања, али да су он и чланови делегације спремни да на свако од тих питања одговоре.

"Сем инфраструктурних пројеката о којима ћу у појединостима говорити сутра, говорићу и о нечему што мислим да је најважније за земље ЦЕФТА споразума, а то је виши степен Царинске уније. Мислимо да не постоје разлози да између Србије и Босне камиони стоје три дана, желимо да будемо јединствено тржиште. Отворени смо за европску конкуренцију", рекао је Вучић.

Предсједник Владе Србије навео је да на конференцију о Западном Балкану долази очекујући већи степен регионалне економске интеграције, о чему ће и конкретан план предочити сутра.