latinica  ћирилица
27/08/2014 |  22:16 | Аутор: СРНА

Додик: СНСД дао политички значај женама у Републици Српској

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је ова странка прва у БиХ након Дејтонског мировног споразума кандидовала жену за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и да то најбоље показује на који се начин СНСД односи према женама.
Бањалука-Актив жена СНСД-а - Фото: СРНА
Бањалука-Актив жена СНСД-аФото: СРНА

"На нашим листама је значајан број и жена и младих, а чињеница је да је у Влади Српске коју смо ми конципирали шест жена министара из СНСД-а", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након Конвенције о теми "Искуства и циљеви политичког ангажовања жена у извршној и законодавној власти" у организацији Актива жена Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Он је додао да је СНСД дао политички значај женама у Републици Српској, те да су оне то примијетиле и да позитивно реагују на то.

Предсједник СНСД-а је истакао да је задивљен чињениcom да се на многим одговорним функцијама у Српској налазе жене из СНСД-а које су оствариле значајне резултате, те навео примјер премијера Српске Жељке Цвијановић, али и директора важних институција у Српској.

"Било је лијепо слушати искуства жена које су радиле, биле посланици или су то и сада и начин на који промишљају друштвену стварност и потребне процесе које морамо провести у наредном периоду", рекао је Додик.

Предсједник Актива жена Градског одбора СНСД Бањалука Гордана Лиховић изјавила је да око 53 одсто овог одбора чине жене, те да је циљ политичко ангажовање жена, економско оснаживање жена, као и међународна сарадња.

"Важно је да се бавимо породиcom, да жена има равноправан статус у породици и друштву", истакла је Лиховићева.

Она је подсјетила да Актив жена Градског одбора СНСД Бањалука постоји већ 15 година.

Конвенцији о теми "Искуства и циљеви политичког ангажовања жена у извршној и законодавној власти" присуствовали су и међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић и предсједник Актива жена СНСД-а Нада Тешановић.