latinica  ћирилица
28/08/2014 |  13:39 | Аутор: СРНА

Шпирић/Пајот: Регионална сарадња и реформе

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Никола Шпирић нагласио је данас да је регионална сарадња од посебног интереса за БиХ да би се убрзале реформе и што прије направио искорак ка европским интеграцијама, јер су земље региона у процесу прикључења или су већ дио ЕУ.
Сарајево: Никола Шпирић и Алберт Пајот - Фото: СРНА
Сарајево: Никола Шпирић и Алберт ПајотФото: СРНА

У разговору са новоименованим шефом политичког и економског одјељења Амбасаде САД у у БиХ Албертом Пајотом, Шпирић је истакао да се напредак на европском путу, али и јачање економије може остварити само пуним консензусом унутар БиХ, а не чекањем рјешења од међународних фактора.

Шпирић, који је и министар финансија и трезора БиХ, оцијенио је да се напредак у БиХ може постићи еволуцијом Дејтонског споразума, а не револуционарним рјешењима, саопштено је из Министарства.

На састанку се говорило и о предстојећим општим изборима у БиХ. Шпирић је навео да не очекује велике промјене након октобарских избора, те оцијенио да је потребно што прије формирати власт да би се одговорило многобројним изазовима који стоје пред БиХ.

Пајот је нагласио да су САД спремне помоћи БиХ у провођењу реформи, те да ће пружати подршку на том путу, као што су чинили и до сада.