latinica  ћирилица
28/08/2014 |  17:14 | Аутор: СРНА

Случај "Камерић": Затвореници сексуално злостављани

На суђењу Индири Камерић за ратне злочине у Броду над српским и бошњачким цивилима, Тужилаштво БиХ је данас пред Судом БиХ прочитало исказ свједока Марка Митрића, који је истакао да су затворени мушкарци и жене били сексуално злостављани.

 
Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић прочитао је исказ свједока за којег је раније утврђено да због траума које је преживио не може свједочити.

Свједок у исказу наводи да је био премлаћиван у згради полиције и којег је извјесна Индира Врбањац осудила на годину дана затвора док је био у Окружном затвору у Тулеку, преноси Бирн.

У исказу који је Митрић у децембру 2007. дао припадницима Агенције за истраге и заштиту БиХ наведено је да су га двојица припадника ХВО-а заробили у мају 1992. у Броду и одвели у Словонски Брод у Хрватској гдје је испитиван о наоружању.

Недуго затим, свједок је, како је наведено, одведен у зграду полиције у Броду, гдје су га, како тврди, припадници ХВО-а премлаћивали више од три сата.

"Лука Јозић ме је ударао док се нисам онесвијестио", навео је Митрић и додао да му је у згради полиције извјесна Индира Врбањац издала потврду да су му одузете личне ствари.

Почетком јуна 1992. године свједок је, како је навео у исказу, пребачен у Окружни затвор у Тулеку, у општини Брод, гдје му је суђено.

Митрић је рекао да му је судила Индира Врбањац и да је осуђен на годину дана затвора, не прецизиравши зашто.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Камерићева је, као припадник 101. босанскобродске бригаде ХВО-а од априла до октобра 1992. године учествовала у физичком и психичком мучењу, те нечовјечном поступању према цивилима и ратним заробљеницима српске и бошњачке националности у просторијама полиције и на стадиону "Полет" у Броду.

Камерићева је, између осталог, оптужена да је у просторији станице полиције у Броду физички и психички злостављала Марка Митрића тако што му је наредила да скине сву одјећу са себе, а затим га нагог почела ударати и мaltретирати.

Свједок је у исказу навео да су га у затвору у Тулеку двојица мушкараца сексуално злостављала. Осим њега, свједок је навео да су сексуално злостављани и други мушкарци и жене.

"Затвореници су тјерани да силују жене које су ту биле затворене. Када би неко од затвореника одбио да силује затворенице, добијао би батине. Сваки је одбијао и онда је добијао батине", навео је Митрић.

Из затвора Тулек свједок је одведен у Славонски Брод, потом у Орашје, гдје је размијењен у новембру 1992. године.

Наставак суђења заказан је за 4. септембар.