latinica  ћирилица
11/09/2014 |  13:53 | Аутор: РТРС

Котор Варош: Брига о ученицима у саобраћају

У ОШ "Петар Петровић Његош" у Масловарама данас је реализована превентино-едукативна активност у оквиру акције "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас", са циљем подизања свијести и подстицања пажње на опрезност у саобраћају код ученика, наставника, родитеља и возача.
Масловаре - "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас" - Фото: РТРС
Масловаре - "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас"Фото: РТРС

Акцију реализују републичка Агенција за безбједност саобраћаја, Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство просвјете и културе, Ауто-мото савез Српске и јединице локалне самоуправе.

Савјетник министра саобраћаја и веза Српске Војислав Кршић навео је податак да у свијету годишње у саобраћају настрада 15 милиона ученика до 14 година, при чему је 500.000 смртних случајева, те напоменуо да ова акција у Српској има за циљ да се такви случајеви не дешавају, јер је сваки људски живот јако важан, посебно када је ријеч о ученицима.

У АМС истичу да су највећи проблем возачи који не поштују ограничења брзине у школским зонама.

АМС има опрему за независно и анонимно мјерење брзине и понашање возача на саобраћајницама у Српској. Ово је рађено у  близини школа гдје су зоне ограничења 30 километара на час. Резултати су били поражавајући, јер више од 90 одсто возача не поштује саобраћајни знак у близини школе, упозорили су из АМС Српске.

Из Агенције је поново наглашено да је одговорност за сигурност дјеце на одраслима, односно на родитељима који треба да их припреме за учешће у саобраћају и на просвјетним радницима који треба да их науче како да правилно учествују у саобраћају. Истовремено је поручено да ће у надлежним институцијама бити обезбијеђено све да возачи поштују прописе и да у зони школа возе ограниченом брзином, да би дјеца била сигурна.

Ученицима првог разреда приказан је и промотивни цртани филм који је указао на опрезност најмлађих учесника у саобраћају. Ђацима су подијељене мајице, распореди часова, саобраћајни буквари и едукативни леци ради што бољег саобраћајног образовања.