latinica  ћирилица
13/09/2014 |  14:17 | Аутор: РТРС

Приједор, Дубица, Градишка- ванредне мјере одбране од поплава

На подручју општине Градишка вечерас је проглашена ванредна ситуација ради одбране од поплава. Из Штаба за ванредне ситуације наводе да је тренутни водостај ријеке Саве 705 центиметара, а очекује се да у току ноћи достигне ниво ванредне одбране од поплава од 730 центиметара.

Обезбијеђен је довољан број врећа и насипног материјала, као и грађевинских машина, укључујући и стална дежурства на свим критичним тачкама.

Штаб је на ванредној сједници донио и наредбу о пуној мобилности свих организација и привредних субјеката који имају обавезу да учествују у одбрани од поплава.

За црпљење воде из канализационог система града обезбијеђене су четири мобилне пумпе, јер су због великих количина падавина ове воде угрозиле подрумске просторије у око 500 стамбених објеката.

Пумпе раде максималним капацитетом, па ниво воде у канализационом систему има тенденцију пада.

Штаб је апеловао да грађани не насиједају на дезинформације, јер им је на располагању дежурна служба Цивилне заштите, коју могу контактирати на број телефона 051/814-753.

На подручју Приједора проглашена је ванредна ситуација ради заштите од поплава, јер је водостај Сане достигао 469 центиметара и наставља да расте.

Из Градског штаба за ванредне ситуације наводе да је ријеч о трећем степену приправности одбране од поплава који је проглашен данас у подне, те да су сви субјекти и грађани обавезни да капацитете и средства ставе у функцију заштите и спасавања становништва у угроженим подручјима.

"Мјере заштите и спасавања становништва и материјалних добара на подручјима која су угрожена поплавом вршиће се у складу са оперативним плановима заштите од поплава града Приједора", наводи се у саопштењу.

Ниво Сане има тенденцију даљњег раста због високог водостаја њених притока и прилива воде из правца Санског Моста.

Водостај ријеке Сане јутрос у 6.00 часова износио је 440 центиметара и на том нивоу вода се дјелимично излила на подручје Тукова и Рашковца, на којима је заплављено око 80 стамбених објеката, а пресјечен је и пут Приједор - Бишћани.

Екипе Цивилне заштите тренутно су на терену како би утврдиле да ли је вода ушла у домаћинства у овим насељима.

На снази ванредне мјере заштите од поплава на Уни и Сани

При водостају ријеке Уне од 420 и Саве од 832 центиметра, на подручју Козарске Дубице данас су уведене ванредне мјере заштите од поплава.
Дио подручја насељеног мјеста Шеварлије уз магистрални путни правац Козарска Дубица - Костајница угрожава ријека Уна због неадекватно изграђеног пропуста, а у Доњој Међеђи пријети доњи ободни канал који прелијева и директно угрожава 10 до 12 домаћинстава.

Шеф Одсјека Цивилне заштите општине Козарска Дубица Ђуро Трубарац потврдио је да је у Шеварлијама заплављено 10 домаћинстава и да ће се, уколико Уна настави да расте брзином од три до четири центиметра на сат, вршити дјелимична евакуација.

"Уколико Уна настави да расте овим темпом до ноћи ће бити извршено и затварање свих критичних тачака у граду", нагласио је Трубарац.

Он је додао да су екипе Цивилне заштите и друге надлежне службе у Козарској Дубици константно на терену, те да се ситуација прати и реагује гдје је потребно.

Градишка: Поплављено више од 500 подрума

Обилна киша, која од ноћас пада у Градишци, поплавила је више стотина подрума у градском насељу Сењак и приградском насељу Бок Јанковац.

У Градишци поплављено 500 подрума

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Сењак Данка Микић каже да је поплављено најмање 500 подрума. "Тражићу да се утврди чија је одговорност, јер имамо сазнања да пумпа у црпној станици `Кеј`&сбqуо; није у функцији. Тражићемо од предсједника Скупштине општине да сазове ванредну сједницу како би се ријешило ово питање", рекла је Микићева.

Препумпну станицу "кеј" данас је обишао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић који је рекао да садашњи модел газдовања пумпама није исправан.

"Комплетно газдовање овом препумпном станиcom преузеће општина, а `Воде Српске` ће суфинансирати трошкове одржавања и функционисања. Потребно је набавити нове пумпе, а до тада ремонтовати постојеће и одржавати ниво воде", навео је Мирјанић.

Представници локалне власти саопштили су да су кривац "Воде Српске", јер, како кажу, није ништа урађено на ремонту пумпи старих 40 година.

"Штаб за ванредне ситуације општине Градишка реаговао је брзо обезбиједивши двије мобилне пумпе које ће избацивати воду из канализације у ријеку Саву", рекао је командант штаба Зоран Латиновић.

У предузећу "Воде Српске" рекли су да агрегат није радио због квара који се догодио прије два дана на црпној станици "кеј један".

"Јуче смо хтјели да утврдимо у чему је проблем, али због обилних падавина то нисмо били у могућности. Међутим, и да су радила оба агрегата не бисмо могли спријечити плављење подрума, јер се то дешавало и када су оба агрегата била исправна. Дио подрума био је поплављен, али не у овој мјери", рекао је Горан Вукотић, руководилац јединице овог предузећа у Градишци.

У веома лошем стању су и агрегати у црпној станици "долина", па су одводни канали препуни и вода се излива на усјеве.

Сава се излила из корита и већ је дошла до одбрамбеног насипа, који је још непокошен, а ниједно клизиште још није санирано. Због достигнутог нивоа водостаја Саве од 700 центиметара данас су проглашене редовне мјере одбране од поплаве.