latinica  ћирилица
13/09/2014 |  14:52 | Аутор: СРНА

Екипе Цивилне заштите у РС прате ситуацију

Екипе Цивилне заштите у Републици Српској прате ситуацију на терену на подрчјима која су или могу бити угрожена поплавама, изјавила је виши стручни сарадник у Републичкој управи Цивилне заштите Бранка Кларић.
Приједор - проглашена ванредна ситуација ради заштите од поплава - Фото: СРНА
Приједор - проглашена ванредна ситуација ради заштите од поплаваФото: СРНА

Кларићева је напоменула да је у току ноћи било проблема на подручју Бањалулуке и Приједора, те у општинама Градишка, Лакташи, Нови Град, Козарска Дубица и Костајница. Она је додала да је у односу на синоћ ситуација јутрос нешто боља.

Падавинама су највише биле угрожене мјесне заједнице Шарговац, Мотике, Петрићевац, Драгочај, Рамићи, Павловац, Лауш, Куљани и Пријаковци док је појединачних проблема било и у осталим дијеловима бањалучког подручја.

Једно старије лице евакуисано је из поплављеног објекта у Мјесној заједници Шарговац из поплављеног објекта.

Према јутрошњем изјештају Републичке управе Цивилне заштите, Оперативно-комуникацијски центар 121 Бањалука до 5.00 часова примио је више стотина позива и захтјева грађана који су били угрожени бујичним водама, насталим усљед наглих падавина.

Према информацијама са терена, у Улици Вука Јеловца пукао је потпорни зид у дужини 100 метара, док се на шестом километру од Бањалуке према Сарачици одронила земља на саобраћајницу.

У току вечери и ноћи радници предузећа "Грађење Ђурић" испоручили су и у одбрану од поплава уградили између 700 до 800 врећа са пијеском ради контроле бујичних водотока и спречавања уласка воде у стамбене објекте.

Највећи број захтјева за испоруку врећа са пијеском примљен је са подручја Мјесне заједнице Шарговац.

Стање се у току ноћи стабилизовало, а тачан број поплављених објеката, домаћинстава и других субјеката који су били угрожени поплавама и који су претрпјели штету, тек ће бити утврђен.

Снабдијевање града струјом и водом је уредно.

На подручју општина Градишка излила се ријека Лубина и поплавила један стамбени објекат. Ријеке Јабланица и Врбашка су на горњој тачки, а одводни канали су пуни воде и усљед бујичног изливања потока била је заплављена једна кућа.

Због загушења одвода и подземних вода у граду је поплављено више подрумских просторија. Припадници цивилне заштите и ватрогасне јединице су на терену и раде на отклањању посљедица.

Усљед наглих падавина у општини Лакташи током ноћи излила се Маховљанска ријека и Буковица и угрозила мјесне заједнице Јаблан, Гламочани и Трн. Вода је ушла у три куће и у више подрумских просторија.

Током јутра вода се повукла у корито ријека, а у току дана припадници цивилне заштите и ватрогасне јединице испумпаваће воду из поплављених просторија.

Водостај ријеке Саве на подручју општина Козарска Дубица јутрос у 7.00 часова изосио је 829 центиметара и има константан, али благ пораст. Водостај ријеке Уне према мјерењу јутрос у 6.00 часова био је 417 центиметара што је за три мање од коте ванредне одбране од поплава.

У општини Костајница водостај ријеке Уне има тенденцију раста и према мјерењу у 7.00 часова износио је 417 центиметара што је за 67 више од коте редовне одбране од поплава. Ванредне мјере одбране од поплава уводе се на 450 центиметара, када ријека Уна почиње да плави ниже приобално подручје.

У Републичкој управи Цивилне заштите истичу да су упознати и о ситуацији у сусједној Хрватској гдје су се због високог водостаја Коране и Купе, у Карловцу јутрос огласиле сирене за општу опасност и наређена евакуација становништва из појединих мјесних заједница и градских квартова.

Кларићева је рекла да се, према прогнози Хидрометеоролошког завода Републике Српске, прије подне очекује побољшање времена што би требало довести до стабилизације прилика на терену.