latinica  ћирилица
13/09/2014 |  16:45 | Аутор: Агенције

Карловац вечерас очекује врхунац воденог таласа

Карловац вечерас очекује врхунац воденог таласа, престала је градња зечијих насипа, а очекивања су да ће град бити одбрањен.
Поплаве                    (архив) - Фото: РТРС
Поплаве (архив)Фото: РТРС

Градњом 1.200 метара дугог зечијег насипа од Коране се штите два најмногољуднија градска кварта - Раковац и Грабрик. Од изливања Купе у опасности је центар града.

Врхунац воденог таласа очекује се око 20.00 часова. У Карловцу се надају да ће прво проћи талас који долази ријеком Купом, а требало би да достигне до врха насипа. Предвиђања су да ће бити рекордно високи водостаји Купе и Коране, икад забиљежени.

Градоначелник Дамир Јелић и шеф ватрогасаца Карловачке жупаније Горан Франковић поручили су данас да је све спремно за евакуацију 2.000 становника, што они одбијају већ се пењу на спратове.

"Након 19.00 часова евакуација неће бити могућа због мрака, осим у хитним ситуацијама. Немојте се инатити, јер нисмо јачи од природе", апеловали су Франковић и Јелић.

Карловац су данас посјетили хрватски предсједник Иво Јосиповић и министар пољопривреде Тихомир Јаковина, а очекује се да и премијер Хрватске Зоран Милановић.

У овај град већ је допутовао начелник Главног штаба Оружаних снага Хрватске Драго Ловрић, а велики број припадника војске ангажовано је да помогну становништву.

Водени талас који стиже ријеком Савом из Словеније и Купом из Карловца у наредна 24 до 36 часова преклопиће се на подручју Сисачко-мославачке жупаније и узроковати теже протицање вода, рекао је руководилац Главног центра за одбрану од поплаве "Хрватских вода" Зоран Ђуроковић.

Критичне тачке су насеља око Сиска, Летованић, Жажина и Старо Прачно, те дијелови око ријеке Петрињчице у Петрињи.

Он је навео да је ријеч о историјским рекордима водостаја неких ријека. Тако је Корана код Карловца премашила 60-годишњи рекорд за 65 центиметара.

Осим опасности од спајања два водена таласа, додатну опасност представљају високи водостаји Уне, Глине, Илове и Пакре, па се код Црнца очекује водостај Саве до 800 центимдтара.

Вода се данас излила и у Пожешко-славонској жупанији гдје је у Плетерници и Градцу поплављено 70-ак кућа. Зечији насип је пробијен и вода све више продире према овим мјестима.

У Крапинско-загорској жупанији најкритичније је уз границу са Словенијом. Због опасности од изливања у Кумровцу, Клањцу и Загорским Селима догађује се у висину насип на Сутли.