latinica  ћирилица
13/09/2014 |  19:30 | Аутор: Агенције

МУП РС: Општи криминалитет смањен за 10 одсто

Стање безбједности на подручју Републике Српске у протеклих осам мјесеци је добро, што потврђује смањење стопе општег криминалитета за 10 одсто, један је од закључака колегијума Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Требињу коме је присуствовао министар Радислав Јовичић.

На сједници проширеног колегијума анализиран је извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске за период јануар-август и активности полиције у наредном предизборном периоду.

У саопштењу Центра јавне безбједности Требиње наводи се да је на састанку истакнуто да је на подручју Републике Српске за осам мјесеци ове године евидентирано 5.957 кривичних дјела, а у истом периоду прошле године 6.625.

На састанку је речено да је смањен и број кривичних дјела против имовине и других кривичних дјела.

"Осим смањења броја кривичних дјела за 10 одсто, смањен је и број прекршаја из области јавног реда и мира за 18,7 одсто, односно евидентирано је 4.753 прекршаја или за 1.105 прекршаја мање него у истом периоду прошле године када је евидентирано 5.858 прекршаја јавног реда и мира", додаје се у саопштењу.

На састанку је речено да је за 11,5 одсто смањен број саобраћајних незгода са погинулим лицима, подсјећајући да је за осам мјесеци евидентирано 77 саобраћајних незгода са погинулим лицима, а у истом периоду прошле године 87 таквих саобраћајних незгода.

"Имајући у виду да је 12. септембра почела предизборна кампања, на Колегијуму су разматране и активности полиције у наредном периоду", наводи се у саопштењу и додаје да је на нивоу МУП-а Републике Српске формиран Изборни штаб који ће, у складу са законским овлаштењима, пратити све активности које се односе на безбједност.

Министар је наложио да све активности полиције у предизборном периоду морају бити професионалне, а поступање полиције у складу са законским овлаштењима.