latinica  ћирилица
15/09/2014 |  08:08 | Аутор: РТРС

Водостај Саве расте, плавни талас стиже из Хрватске

Водостај Саве расте, а додатни проблем је и плавни талас који, како се очекује, вечерас стиже из Хрватске и пријети Градишци, Козарској Дубици, Српцу и Броду, изјавио је Весељко Елез, вршилац дужности директора Цивилне заштите Републике Српске.
Мост у Градишци-ријека Сава - Фото: СРНА
Мост у Градишци-ријека СаваФото: СРНА

"У сталном смо контакту са колегаме из хрватске Цивилне заштите", каже Елез и додаје да су спремни за одбрану од поплава. Екипе на терену радиле су цијелу ноћ, поправљале насипе и испумпавале воду.

У поплављеним приједорским насељима Тукови, Рашковац и Гомјеница стање се нормализује и вода се повлачи, али се и даље задржава у природним депресијама, саопштено је данас из Одсјека цивилне заштите града Приједора.
"Водостај ријеке Сане јутрос је износио 360 центиметара и има тренд пада с обзиром на то да није било падавина на подручју града Приједора, нити на сливном подручју водотока ријеке Сане", наводи се у саопштењу.

Све путне комуникације на подручју града су проходне. Отежано је саобраћање у насељу Тукови у улицама Приштинска и Новосадска.

"Водостаји ријека Гомјенице и Милошевице такође су у паду, тако да нема угрожених објеката у зонама ових водотока", наводи се у саопштењу.

Становници Рашковца, гдје су двије трафостанице биле поплављене, требало би да у току дана добију струју, а водоснабдијевање је уредно и спроводи се уз појачано хлорисање.

Водостај ријеке Сане јуче ујутро износио је 465 центиметара. Критична тачка овог водостаја је 420 центиметара. Градски штаб за ванредне ситуације Приједор прогласио је у суботу, 13. септембра, трећи степен приправности заштите од поплава.

Због подземних вода, које су заплавиле централни објекат Основне школе "Свети Сава" у Новом Граду, данас неће бити наставе.