latinica  ћирилица
15/09/2014 |  16:41 | Аутор: СРНА

Сава стагнира, водостај се интензивно прати

Водостај Саве на Рачи код Бијељине стагнира и данас је 486 центиметара, а кота редовне одбране од поплава на овом подручју је 650 центиметара, изјавио је стручни сарадник градске Цивилне заштите Миленко Петричевић.

Он каже да се водостај Саве интензивно прати на подручју Семберије, али и узводно, а сви надлежни су у приправности за случај потребе.

Петричевић каже да су падавине на овом подручју, срећом, биле много мање од прогнозираних.

Према његовим ријечима, проток ријеке Дрине на хидроцентрали Зворник је као у љетњем периоду, свега 90 метара кубних у секунди, а опасност од изливања у викенд насељу Амајлије пријети код протока изнад хиљаду кубика.

Поплављени подруми у Градишци

Представник Републичке управе Цивилне заштите Јанко Кецман данас је са представницима Општинског штаба Цивилне заштите Србац обишао приобално подручје Саве од Српца до Кобаша да би се упознао са тренутним стањем на терену и упознао их са опасностима које може донијети велики водени талас ове ријеке, који је већ стигао до Јасеновца. Он је истакао да би наредна 24 часа могла бити критична за насељена мјеста Бајинце, Србац Село, Каоце, Влакницу, Брусник и Кобаш.

"Стање у Српцу је тренутно под контролом, јер на савском одбрамбеном насипу нема већих оштећења, а у функцији су све црпне станице за пребацивање воде из брањених зона. Становништво у Српцу и приобалном подручју треба упозорити на опасност ради предузимања мјера спашавања имовине и лица", рекао је Кецман.

Начелник Општинског штаба Цивилне заштите Србац Боривоје Врсајковић рекао је да је ниво Саве код Српца данас у подне износио 867 центиметара и за седам центиметара је виши од нивоа када се уводе редовне мјере одбране од поплава.

"До увођења ванредних мјера недостаје још 73 центиметра и ако до тога дође поновиће се мајске поплаве још већег интензитета. За сада нема угрожених кућа, али се под водом налази око 1.000 хектара поплављеног земљишта на десној обали Саве од Бајинаца до Кобаша", рекао је Врсајковић.

Водостаји Уне и Сане у опадању

Водостаји Уне и Сане на подручју Новог Града и даље су у опадању, а у корито се повлачни и ријека Јапра.
Водостај Уне у Новом Граду у 15.00 часова је износио 410 центиметара, што је за 45 центиметара мање него у 7.00 часова, док је водостај Сане 440 центиметара, односно 42 центиметара мање него јутрос.

За саобраћај је још затворен пут Урије - Шућа и локални пут Благај - Радомировац - Витасовци.

У Основној школи "Свети Сава" у Новом Граду сутра ће почети настава, јер нема више подземних вода у дворишту и артијуму објекта, рекла је директор школе Марина Овука.

У овој школи данас није било наставе, након што су подземне воде протеклог викенда ушле у двориште и атријум.

Два дана је било потребно да пумпе избаце воду и да се стекну услови за почетак наставе.

Настава је данас почела и у Основној школи "Бранко Ћопић" у Доњим Агићима. Настава је у овој школи прекинута 11. септембра због поплава у долини Јапре, а манифестација поводом Дана школе, која је била планирана за 12. септембра, биће одржана у петак, 19. септембра.