latinica  ћирилица
15/09/2014 |  22:10 | Аутор: РТРС

Поплаве у источној Србији, једна жртва

Старија жена изгубила је живот у Текији код Кладова. У овом мјесту се приводи крају и евакуација становништва хеликоптерима.

Општински кризни штабови у Кладову и Неготину прогласили су ванредно стање због обилних падавина. Подвршка ријека је потопила и срушила мост на путу Кладово–Неготин, а у близини ХЕ "Ђердап" покренуло се клизиште. Рад ХЕ Ђердап 1 није угрожен.

У Текији је евакуисано око 300 мјештана, а очекује се евакуација још толико људи, наводе надлежни. Вечерас је евакуисано и двадесетак житеља села Подвршка у општини Кладово. Неколико стотина кућа поплављено је на Милошевском путу код Неготина. У евакуацији угроженог становништва из Текије укључена су три ријечна брода. Село Грабовица је читаво под водом, због чега је наложена евакуација. На територији Кладова, бујични потоци угрожавају 15 мјесних заједница.

Електропривреда Србије је саопштила да рад ХЕ Ђердап 1 није угрожен, иако јој је нанијета велика штета, а тренутно ради пет агрегата максималном снагом, као и да је у мјесту Косовица водена бујица однијела трафостаницу.

Директор "Србијавода" Горан Пузовић рекао је да су људи, механизације и опрема спремни и да је на терену ниво приправности подигнут на максимум. Навео је и да на подручју Шапца водостај Саве упућује на ниво редовне одбране од поплаве.

"Ток Дунава је у нивоу средњих и средње високих водостаја за ово доба године и не очекују се неки велики проблеми, нити долазак великог поплавног таласа", рекао је Пузовић. Истакао је да проблеме праве мање, локалне ријеке и потоци.

У угрожена подручја упућене су и додатне снаге Жандармерије, хеликоптерска јединица МУП-а и Горска служба спасавања.