latinica  ћирилица
16/09/2014 |  12:46 | Аутор: РТРС

Бијељински основци од продаје ПЕТ амбалаже плаћају излет у Београд

Ученици петог разреда бијељинске Основне школе ''Вук Караџић'' више од годину дана прикупљају ПЕТ амбалажу. Прикупљени новац од продаје 645 килограма пластичних флаша и лименки искористиће за заједнички излет у Београд са учитељицом, која је и била иницијатор ове акције. Посјетиће ботаничку башту, Опсерваторијум и проширити знање о планетама о којима уче у овој школској години. Подржавају их и родитељи, али и комшије и суграђани који пластични отпад не бацају у смеће, него га чувају за малишане који нису одмарали ни преко љета.

Двадесет и два десетогодишњака свакодневно су у акцији. Савјесно прикупљају и „складиште" пластичне флаше за рециклажу. Чувају животну средину, јер је природи за разградњу једне пластичне флаше потребно више од 450 година, а истовремено повећавају заједнички фонд.

А идеја се родила прошле године након прочитане школске лектире ''Влак у снијегу". Одлучи су да оснују своју задругу, а да скупљају стари папир и пластичне флаше била је идеја учитељице.

Чувари природе су још од првог разреда, од када уче о значају заштите животне средине. Почели су са приредбама, изложбама, потом петицијом за забрану употребе и стављања у промет пластичних кеса, на којој су прикупили више од 1.500 потписа. Док су се њихови вршњаци током распуста одмарали, они су вриједно прикупљали ПЕТ амбалажу.

Ученици су жељни знања, па уз малу подршку све иде глатко, каже учитељица.
"Ово је једна поучна прича коју могу и остали да слиједе. Дјеца у суштини воле да раде и треба да науче да раде, али и да осјете како је лијепо да потрошиш оно што сам зарадиш", нагласила је учитељица Слађана Пантелић.

Мале екологе подржавају и родитељи, али и комшије и суграђани, који пластични отпад не бацају у смеће, него га чувају за ове вриједне основце. Постигнути резултати малишане подстичу да наставе даље. Уз игру и дружење, кажу, ништа није тешко. Акцију ће наставити и идуће године када се опросте са учитељицом. Надају се да ће им и наставници дати неку идеју за акцију која ће допринијети очувању природе.