latinica  ћирилица
18/09/2014 |  13:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Шетланди ће тражити самоуправу, ако се Шкотска одвоји?

Уколико Шкотска постане независна, Шетланд би могао да постане самоуправна територија, попут острва Ман, умјесто да остане уз Единбург, изјавио је државни секретар Шкотске и представник Шетландских острва у Вестминстеру, Алистер Кармајкл.

Кармајкл је, у интервјуу британском листу "Гардијан", рекао да је становништво Шетландских острва против независности и да ће, у случају одвајања Шкотске од Уједињеног Краљевства, бити размотрена позиција Шетланда и могуће опције.

Те опције би, према његовим ријечима, могле да обухвате статус аутономне територије, попут острва Ман, које је самоуправни крунски посјед и није дио Уједињеног краљевства, или попут сусједних Фарских острва, која су аутономна држава у оквиру Краљевине Данске.

На питање да ли је то порука шкотском премијеру Алексу Салмонду да не узима здраво за готово да ће шетландска нафтна поља бити дио независне Шкотске, Кармајкл је одговорио: "То би била једна од ствари о којима желимо да разговарамо. Не бих у овом тренутку прејудицирао у ком правцу ће тећи разговори."

Реагујући на Кармајклов коментар, портпарол кампање за независност Шкотске изјавио је: "Шкотске острвске заједнице имаће већу контролу над својим локалним економијама, природном средином и биће представљене у влади независне Шкотске."

"Глас за независност треба да пружи већа овлашћења народу и заједницама широм Шкотске, укључујући острва", додао је он.

Шетландски посланик у шкотском парламенту Тевиш Скот је, на питање да ли ће Острва у случају независности Шкотске морати да прихвате вољу Единбурга, одговорио: "Мораћемо да размотримо опције. Неће нам Алекс Салмонд говорити шта да радимо."

Скот је оцијенио да би Шетланд могао да прихвати статус самоуправне територије и одбацио је идеју о пуној независности.

Више од 1.000 мјештана острва потписало је петицију за сазивање одвојеног референдума о независности, коју је шкотски парламент прошлог мјесеца одбацио, обећавши острвима већа овлашћења.

Шетландски архипелаг, 160 километара сјевероисточно од обале Шкотске, био је до 15. вијека дио Норвешке.