latinica  ћирилица
19/09/2014 |  13:24 | Аутор: sportske.net

Барселона се највише ослања на своју школу

Анализа водећих европских клубова у новој сезони показује да се Барса и поред тога што се смањио удио домаћих играча у тиму и даље ослања највише на своје клинце у поређењу са ривалима.

Барселона у овом тренутку има мање од половине "кантерана", односно сопствених играча у тиму. Има их 11, од укупно 25 колико Луис Енрике има на располагању.

То је значајно мање полазника "Ла Масије" него у претходне двије године када их је у екипи било чак 17. Међутим, када то упоредите са осталим водећим клубовима у Европи, јасно је да је Барса у предности.

Ако погледамо прва три меча шампионата и дуел Лиге шампиона против Кипрана, Барселонина "дјеца" су до сада одиграла 2415 минута у сезони, што је за 1000 минута више од Бајерна. Нико други није ни близу.

Баварци у својим редовима имају осморицу полазника фудбалске школе. Швајнштајгер још није играо, па фале његови минути, али ни њемачки шампион посљедњих година није избацио много нових играча. Посљедњи је револуцију направио Ван Гал када су Милер и још пар фудбалера промовисани у први тим.

Хоће ли Холанђанин начинити нешто слично у Јунајтеду? Он је био принуђен у првим колима да пружи шансу играчима из млађих категорија па 771 минут колико су клинци Манчестер Јунајтеда провели на терену није занемарљив, али ће се тај удио смањивати пошто су Клеверли и Велбек напустили клуб. Испред "Ђавола" је једино Арсенал, мада и Венгер све мање користи "своје" играче. У овом тренутку у Арсеналу има девет играча који су прошли фудбалску школу "Тобџија", али су само Вилшер, Киеран Гибс, Ремзи и повријеђени Волкот у првом тиму или близу њега. Свеједно, то су 823 минута што је довољно за треће мјесто на листи, и прво у Енглеској.

Актуелни европски првак Реал се ослања на играче са стране, дипломци школе су сакупили око 700 минута, и то Карвахал, Хесе и Начо, који су чланови прве екипе. Додуше, можда рачунају и Арбелоу који је у трећи тим стигао са 17 година.

Челзи је имао амбицију да промовише више својих играча, али тај Романов пројекат није успио. Они су позајмили 26 играча ове сезоне, неки су и из фудбалске школе, а у тиму од домаћих фудбалера, односно момака који су поникли у клубу имају капитена Терија и Акеа који је у 15. години стигао из Фејенорда. Ту су још Луис Бејкер и Андреас Кристенсен, али они нису добили још шансу. Челзи је сакупио 463 минута.

Италијански клубови су посебна прича. Иако су годинама имали најбољу фудбалску школу на Апенинима, у Јувентусу не могу да се похвале. Само Маркисио и Ђовинко су остали у тиму. Први је стандардни а други резерва и готово да није ни играо ове сезоне. Ту је и Лука Мароне који се вратио са позајмице из Сасуола, али се и повриједио, па је број минута Јувентусових играча само 270. Толико су сакупили и Матија Де Шиљо и Ињацио Абате у Милану. Ел Шарави није играч "Росонера" а стигао је у 18. години из Ђенове.

Интер је на овом плану најслабији од великих италијанских клубова. Њихови играчи Оби, Андреоли, Бонацоли, М'Баје и Словенац Крхин су укупно ове сезоне одиграли 119 минута. Ниједан није ни близу стандардне екипе...

(спортске)