latinica  ћирилица
20/09/2014 |  12:28 | Аутор: РТС

Србија: Борба с посљедицама поплава

На подручјима Кладова, Неготина и Мајданпека настављено је санирање посљедица поплава и клизишта уз помоћ инжењерских јединица Војске. За нормализацију живота у селима у источној Србији, мјештанима потребне пумпе, али и помоћ добровољаца. Непроходан путни правац Брза Паланка - Кладово.

Проблема има у Грабовици, Текији и селима око Брзе Паланке. На подручју Мајданпека најтеже је у селу Бољетину. Комисија Владе Србије за утврђивање штете од елементарних непогода затражила је од локалних самоуправа и јавних предузећа да у најкраћем року доставе прелиминарне процјене штете у тим општинама. 

Мјештани села на истоку Србије покушавају да домове и живот врате у нормалне токове. Великих проблема и даље има у Текији, Подвршки, селима око Брзе Паланке. Село Грабовица у општини Кладово и даље је под водом. Од 600 кућа вода је продрла у 250. 

Предсједник општине Кладово каже да су двије тачке најкритичније - Текија и Грабовица. У Текији се отклањају посљедице бујичних потока, а у Грабовици се и даље боре се са подземном водом и село се налази у центру великог језера, за које кажу да је широко километар и дугачко три километра. Неопходне су пумпе којима ће се вода из језера извлачити ка Дунаву.

Грабовица је преполовљена, са једне стране је дио села до кога се стиже само чамцима и комуникација између Кладова и Неоготина код Брзе Паланке је прекинута због срушених мостова.

Из Шабца данас стиже хуманитарна помоћ од 10 тона, а Ниш шаље грађевинске машине Кладову.

Начелник Општинске управе у Кладову Јован Стингић рекао је за РТС да у Грабовици вода опада али да нема процјене када ће село бити ослобођено од воде.

У Великој Каменица је пуштена струја, али, како каже Стингић, пут није проходан, зато што су Грабовица, Љубичевац, Велесница одсјечени због пада моста код Милутиновца. Очекује се постављање понтонског моста.

У Текији се настављају радови на рашчишћавању терена. Текијанци се надају да ће данас добити воду, а комисија отићи на брдо изнад Текије да виде каква је ситуација са клизиштем и да ли мјештани треба да страхују од нових падавина.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је у кампу Караташ код Кладова тренутно смјештено више од 300 људи.

"Одмах смо ставили на располагање све капацитете и сарађујемо са општином, војском и локалним штабом за ванредне ситуације. Желимо да на најефикаснији начин помогнемо људима који су морали да напусте своје домове усљед поплаве и клизишта у Текији код Кладова. Поред евакуисаних лица која су овдје смјештена, камп Караташ као своју базу користи и војска која помаже народу", рекао је Удовичић.

Камп служи и као база за 285 војника и припадника јединице за чишћење терена РТБ Бор, који помажу у отклањању посљедица поплаве и клизишта.