latinica  ћирилица
23/09/2014 |  14:35 | Аутор: РТРС

Енергетска заједница ЕУ одгађа усвајање санкција за БиХ до 2015. године

Енергетска заједница изразила је данас на конференцији у Кијеву дубоку забринутост због неуспјеха БиХ да усвоји Закон о гасу на државном нивоу упркос позивима да то исправи до јуна 2014. године.

На 12. састанку Министарског савјета Енергетске заједнице у Кијеву на коме су учествовали министри енергетике осам потписница Уговора о Енергетској заједници - Албаније, БиХ, Македоније, Молдавије, Украјине, Црне Горе и Србије, речено је да се упркос сталном кршењу обавеза БиХ у сектору гаса одгађа усвајање санкција до 2015. године.

Комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер рекао је да је најважнији задатак осигурати заједничку безбједност испоруке енергената уочи зиме, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Енергетске заједнице.

Енергетска заједница најавила је раније увођење санкција против БиХ због неизвршавања обавеза из Уговора о Енергетској заједници.

Један од разлога је и неусвајање закона о гасу на нивоу БиХ, којим би се успоставио јединствени регулатор у области гаса за цијелу БиХ.

Поступак је покренут због кашњења у извршавању уговорних обавеза у области гаса.

Министарски савјет одржан је данас у Кијеву, први пут под предсједавањем Укрјине. Пажња је била усмјерена на реформисанње Енергетске заједнице, посебно у свјетлу изазова енергетској безбједности у Европи.

СРБИЈА СПРИЈЕЧИЛА САНКЦИЈЕ ПРОТИВ БиХ ЗБОГ КРШЕЊА ГАСНИХ ПРОПИСА

Србија је спријечила увођење санкција против БиХ због кршења прописа у области гаса које су данас требале да буду усвојене на Министарском савјету Енергетске заједнице и тиме помогла и Републици Српској - саопштено је из Министарства енергетике Србије.
У саопштењу се додаје да је Влада Србије помогла Републици Српској зауставивши санкције Енергетске заједнице, које су данас требале да буду усвојене на Министарском савјету Енергетске заједнице.

"Тиме је спречен низ мера за чије усвајање је потребан консензус, а које су поред права гласа и рефундације трошкова делегације БиХ обухватале и заустављање низа пројеката, од којих је велика већина у Републици Српској", наведено је у саопштењу.