latinica  ћирилица
23/09/2014 |  19:46 | Аутор: СРНА

Радмановић: БиХ веома рањива на климатске промјене

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић рекао је на Самиту о клими у Њујорку да је БиХ веома рањива на климатске промјене које јој пријете у будућности, због чега је неопходно предузети мјере на очувању добре климе.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Радмановић је у обраћању учесницима рекао да БиХ подржава поштовање свих споразума за смањење емисије штетних гасова и зрачења, те ограничење пораста глобалне температуре на мање од два степена Целзијуса.

Он је додао да је због тога изразила интерес да се придружи земљама које подржавају споразум из Копенхагена, као нови искорак, након Кјото споразума.

Радмановић је истакао да БиХ проведе Стратегију прилагођавања на климатске промјене да би се смањили ризици и осјетљивост друштва и економије на приородне катастрофе, а у сарадњи са УНДП-ом донијела је два национална извјештаја о климатским промјенама.

"Према овим извјештајима, БиХ је веома рањива на климатске промјене, и у будућности ће бити изложена пријетњама од тих промјена. Извјештаји упозоравају и захтијевају хитну акцију на терену у погледу предузимања мјера на очувању добре климе и повећања отпорности на њене све негативније посљедице", истакао је Радмановић,

Према његовим ријечима, БиХ поздравља одлуку генералног секретара УН да организује Самит о клими, на којем политички лидери, пословни сектор и цивилно друштво заједно треба да размотре и дефинишу опште политике за развој који би укључивао отпорност на климатске промјене.

"Тај развој покренуо би свјетску заједницу на одлучујућу акцију за успјешно закључење започетих преговора с циљем доношења глобалног међународног правно-обавезујућег споразума о клими у 2015. години", истакао је Радмановић.

Радмановић је нагласио да мале земље, попут БиХ, могу допринијети одржању добре климе повећањем обновљивих извора енергије, смањењем уништавања шума, развијањем пољопривредне производње, смањењем краткотрајних климатских загађивача и мјерама за спречавање климатских промјена у градовима.

"Поучени властитим искуством катастрофалних поплава и природних катастрофа које су ове године погодиле БиХ, ми у БиХ сматрамо да смањење ризика од природних катастрофа и борба против климатских промјена морају бити дио развојне агенде послије 2015 године", навео је Радмановић.

Он је истакао да се процјењује да су овогодишње поплаве у БиХ захватиле 30 одсто територије и погодиле више од милион становника. Укупно 81 административна јединица у БиХ претрпјела је директну штету од ових поплава, саопштено је из Предсједништва БиХ.

"Око 90.000 лица привремено је расељено из својих домова, а више од 40.000 лица привремено је смјештено у јавне установе, код родбине и пријатеља. Укупна финансијска и економска штета од ових поплава у БиХ до сада износи двије милијарде евра", навео је он.

Према његовим ријечима, процјењује се да су поплаве у БиХ узроковале штету и губитке који су једнаки износу скоро 15 одсто бруто друштвеног производа БиХ, због чега је неопходна помоћ шире међународне заједнице у њеном санирању.

Радмановић је указао да су климатске промјене једно од кључних подручја одрживог развоја, које могу бити велика развојна шанса, али и опасан ризик за цијело човјечанство. "Наш став је да се смањење утицаја климатских промјена на животну средину, друштво и економски развој мора рјешавати не само на националном, него и на регионалном и међународном нивоу", навео је Радмановић.