latinica  ћирилица
23/09/2014 |  22:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Ди Каприо: Глобално загријавање није фикција

Холивудска звијезда Леонардо ди Каприо данас је на самиту о климатским промјенама у седишту УН у Њујорку позвао свјетске лидере да престану да проблем глобалног загријавања посматрају као "фикцију".

"Као глумац, ја полажем право на живот. Често играм фиктивне ликове који рјешавају фиктивне проблеме. Вјерујем да је човјечанство гледало на климатске промјене на исти такав начин - као да је ријеч о фикцији", рекао је Ди Каприо, који је изасланик за климатске промјене генералног секретара УН.

Како је јавио АФП, познати глумац је у говору пред 120 свјетских лидера позвао на увођење специјалне таксе за емисије угљеника и на укидање субвенција које владе држава у свијету дају за нафту, угаљ и гас.
"Ово је најхитнији тренутак и најхитнија порука: Лидери земаља свијета, ја полажем право на живот, али ви не. Сада је ред на вас, дошао је тренутак да човјечанство одговори на највећи изазов. Преклињемо вас да то учините храбро и поштено", поручио је Ди Каприо.

Оланд:Милијарду долара за борбу против климатских промјена

 Предсједник Француске Франсоа Оланд, саопштио је данас да ће Француска уложити милијарду долара у готово празан свјетски фонд за помоћ сиромашним земљама да се прилагоде посљедицама климатских промјена.

Оланд је, у обраћању на самиту Уједињених нација о климатским промјенама, рекао да ће ова сума бити достављена у року од неколико година, додајући да ће током четири године, од 2015. до 2018. бити распоређено 750 милиона евра.

Такође, јужнокорејска предсједница Парк Геун Хје, обећала је најмање 100 милиона долара за помоћ Уједињеним нацијама у борби против климатских промјена. Та сума обухвата 50 милиона долара које је Јужна Кореја већ уплатила у фонд.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун, рекао је на самиту у Њујорку да жели да најмање 120 свјетских лидера да свој допринос борби против климатских промјена, али се само неколико развојених земаља одазвало том позиву.
Њемачка канцеларка Ангела Меркел била је једини лидер који је одмах обећао велику суму - милијарду долара за четири године.
Развијене земље требало би да ове године скупе укупно 15 милијарди долара за ову сврху.
Прије објаве Њемачке, Француске и Јужне Кореје, према подацима Свјетске банке, у фонду се налазило само 55 милиона долара од 12 земаља.