latinica  ћирилица
25/09/2014 |  15:18 | Аутор: СРНА

Додик: Подизање крста на Златишту је легитимно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је подизање крста на Златишту легитиман чин Савеза логораша Републике Српске и да не види разлог за било какве тензије.

"Ово удружење је на такав начин жељело показати саосјећање према свима који су патили у посљедњем рату. Могуће је да некога то иритира, али у мултивјерском друштву у БиХ то не би требало да смета", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да у Републици Српској никоме не сметају било каква вјерска обиљежја.

"Све треба да буде ријешено на потпуно регуларан начин и не знам зашто невладино удружење то не смије да уради. Не смије да буде било каквог ината, а крст треба да остане на Златишту док не буду ријешене процедуралне ствари", закључио је Додик.

Дукић: Крст на Златишту нема везе са изборима

"Подизање Спомен крста на Златишту нема везе са изборима и најбоље је да се политичари ни не мијешају у то", изјавио је Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша РС.

Крст на Златишту

Коментаришући зашто је крст подигнут баш у овом тренутку, из Савеза логораша поручују - то се једном морало догодити, а то једном је управо сада.

Позвали су Борачку организацију сарајевско – романијске регије и понудили им, како кажу, три могућности – да им помогну у изградњи спомен-комплекса, да га изграде сами или да се придруже онима који руше крст.

,,Ми смо жртве и немојте нам одређивати вријеме када ћемо то да подигнемо. Ево видите докле долазимо. Ми то морамо ставити у контекст политике јер не можемо то ријешити више и зато сам рекао на крају било ко да побиједи мораће овај проблем да ријеши. И све сам тиме рекао'', истакао је Дукић.