latinica  ћирилица
26/09/2014 |  07:23 | Аутор: РТРС

Прoблеми на видику: У Србију стиже 2000 Албанаца

Историјско гостовање фудбалске репрезентације Албаније у самосталној Србији привукло је огромно интересовање тамошњих медија и навијача који заједнички најављују да ће "црни орлови" у Хумској имати подршку 2.000 навијача, пишу спортске.нет.

Фудбалски савез Србије налази се пред огромним искушењем пошто ће до 14. октобра, у сарадњи са великим бројем државних институција, покушати да организује дуел сениорских репрезентација Србије и Албаније који се игра у оквиру квалификација за ЕУРО 2016.

Званичници ФСС већ су најавили да у том послу очекују подршку надлежних из Владе Републике Србије а чини се да ће гости покушати да посао учине још тежим.

 Постоји план да се ФС Албаније предложи да утакмице у Београду и Тирани прођу без присуства гостујућих навијача, како је учињено у дуелима Србије и Хрватске у претходним квалификацијама. Новинска агенција "Наше Прешево" тврди да од таквог сценарија нема ништа и да најмање 2.000 Албанаца планира долазак у Хумску!

"Од понедјељка смо започели са прикупљањем података о именима заинтересованих за гостовање у Београду. Интересовање је огромно и очигледно је да ћемо бити приморани да направимо селекцију. Не желимо да водимо људе само зато што желе да гледају утакмицу. Основни услов је да сви који крену за Београд буду старији од 20 година" објаснио је за поменуту агенцију неименовани извор.

Како се наводи у опширном тексту посвећеном поменутој теми, очекује се да 1.500 Албанаца крене из Тиране пут Београда а да им се на путу до српске престонице прикључи још 500 сународника из Прешева, Бујановца, Медвеђе, па чак и из Врања и Ниша.

У Фудбалском савезу Србије још увијек нису спремни да говоре на ову тему јер их генералног секретара Зорана Лаковића тек чекају разговори са представницима УЕФА а поводом предстојећег дуела Србије и Албаније.

Јасно је само да би долазак навијача из Албаније могао да направи огроман безбједносни проблем за ФСС али и за Србију јер не постоји особа која би навијачима репрезентације Албаније могла да гарантује безбједност на простору Србије, како на путу до Београда, тако и на самом стадиону.

До утамице Србија - Албанија остало је мање од три недјеље и остаје да се види да ли ће неко успјети да спријечи организован долазак навијача гостујуће селекције на утакмицу у Београд чиме би сви били поштеђени бриге за људске животе.