latinica  ћирилица
26/09/2014 |  09:21 | Аутор: Глас Српске

Радојичић: Смит реагује на побољшање односа Српске и Русије

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да резолуцију америчког конгресмена Кристофера Смита, којом се тражи уставна реформа у БиХ и употреба свих моћи датих представницима међународне заједнице, треба посматрати кроз два аспекта - лобирање бошњачке дијаспоре у САД и реаговања на побољшање односа Српске и Русије.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Радојичић је рекао да резолуција, коју је Смит упитио у Представнички дом Конгреса, није обавезујућа, али да је показатељ непромијењеног америчког става према БиХ.

"Ово је трајни и стандардни резултат лобирања бошњачке дијаспоре и неких политичких кругова из Сарајева који стално и изнова покушавају интервенисати да се десе уставне промјене, да се наметне уставна реформа извана и да међународна заједница поново робусно наступа у БиХ и намеће рјешења", рекао је Радојичић за "Глас Српске".

Он је констатовао да је то стереотип који је видљив више од 15 година.

"Зна се да је став даља централизација БиХ, постоје добри и лоши момци, ратни злочини... Иста врста става постоји више од деценије, ништа се не мијења, само су додали протесте, чије се одржавање поздравља", рекао је Радојичић.

Он каже да су односи Запада и Русије дошли на најнижу тачку и да ово треба и у том контексту посматрати.

"То треба посматрати као једну врсту контре ономе што се овдје дешава у односима Српске и Русије, односно активном потезу да кажемо `друге стране` која жели да утиче на односе у БиХ", рекао је Радојичић.

Амерички конгресмен Кристофер Смит упутио је у Представнички дом Конгреса резолуцију којом се тражи уставна реформа БиХ и употреба свих моћи датих представницима међународне заједнице у БиХ.

У резолуцији се наглашава да је Дејтонски споразум превазиђен, али не и улога високог представника, а провучена је и идеја да је противљење централизацији, односно јачању институција на нивоу БиХ узрок стагнације земље.

Међународна заједница задржава значајне моћи и овлаштења добијене Дејтонским споразумом, али је задњих година одбијала да их адекватно користи у адресирању питања погоршања политичке атмосфере и стагнације земље.

Подржава се одржавање робусног међународног присуства у БиХ, пуно задржавање и неопходна употреба свих моћи и овлашћења датих међународној заједници, укључујући Канцеларију високог представника, да би се у потпуности остварили циљеви и услови које је поставио Савјет за провођење мира, наведено је у резолуцији.