latinica  ћирилица
26/09/2014 |  11:29 | Аутор: СРНА

Тешановић: За социјалне потребе око 3,2 милиона КМ

Влада Републике Српске на годишњем нивоу за социјалне потребе, међу којима је и збрињавање старих лица, издваја око 3,2 милиона КМ, изјавила је данас потпредсједник Владе Нада Тешановић.
Регионална конференција "За зеру више" у Бањалуци - Фото: СРНА
Регионална конференција "За зеру више" у БањалуциФото: СРНА

Тешановићева је навела да у Републици Српској има шест установа за збрињавање старих које Влада Српске субвенционише, те око 20 приватних.

"Повећана је потреба за тим домовима, јер је очигледно да су стара лица остала без бриге ближњих и држава треба да преузме ту улогу. Поздрављам отварање приватних домова за старе", рекла је Тешановићева, која је отворила Другу регионалну конференцију "За зеру више" у Бањалуци.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Љубо Лепир подсјетио је да Закон о социјалној заштити предвиђа увођење стандардизације услуга социјалне заштите за стара лица, односно јединствених стандарда за приватни и јавни сектор.

"Свјесни смо да у Српској постоји одређен број домова који пружају услугу, а нису регистровани и не испуњавају услове. Министарство је покренуло активности на усаглашавању ове области и дало је налог Инспекторату да провјере терен и подсјете на обавезе оне који их нису испунили", рекао је Лепир.

Он је навео да Влада Српске не улази у концепт формирања цијена у приватним домовима, али да јавне домове субвенционише с обзиром да цијена од око 650 КМ мјесечно није довољна да покрије све трошкове.

Директор Социјално-геријатријског центра Винко Лолић рекао је да је ова установа у процесу добијања ИСО стандарда, односно да се константно ради на обезбјеђивању квалитетније услуге и боље социјалне заштите старих.

Он је указао на тешку економску ситуацију у друштву, те напоменуо да овај центар ради са ниским цијенама - 625 КМ за покретна и 680 КМ за лица која требају сталну његу.

"Мој дом од Владе Српске добија 70 КМ субвенције за сваког корисника", навео је Лолић и додао да је попуњен смјештајни капацитет овог центра од 286 корисника.

Директор Дома за стара лица "Данице Вогринец" из Марибора Марко Славич рекао је да ова установа ради на подизању властитог бренда у социјалној заштити, а који чини љубазна услуга особља, уз стручну услугу.

"Желимо да старијим људима дамо нешто више од оног што очекују. То је приступ `За зеру више`, који је и мото ове конференције", рекао је Славич и навео да нуде разне услуге.

Према његовим ријечима, дом "Данице Вогринец" има 809 лежајева, цијена смјештаја је 500 евра, а локалне заједнице финансирају разлику до пуне цијене за лица која немају та средства.

Конференција "За зеру више" има за циљ размјену позитивних искустава домова за стара лица у региону, односно подизање квалитета и стандарда живота корисника тих домова.