latinica  ћирилица
26/09/2014 |  12:44 | Аутор: РТРС

СП: Кошаркашице Србије на отварању са Анголом

У суботу почиње Свјетско првенство у кошарци за жене.

Шампионат свијета одржава се у Турској од 27. септембра до 5. октобра, а најзанимљивије утакмице директно ће преносити РТРС.

На такмичењу ће учествовати 16 селекција које су подијељене у четири групе.

Репрезентација Србије смјештена је у групи Д и први меч одиграће у суботу против селекције Анголе. Српске кошаркашице налазе се у изузетно тешкој групи заједно са Американкама, олимпијским и свјетским шампионом, Кином која је трећепласирана у Азији и Анголом, двоструким узастопним прваком Африке.

"Не желим да имам велика очекивања и да јавност од нас очекује нешто спектакуларно. Обећавам да ћемо отићи тамо, дати све од себе и догурати што даље, надам се до четвтфинала. Имамо тешку групу, вјерујем да ћемо добро одиграти прве три утакмице и после у нокаут фази дати све од себе", рекла је Јелена Миловановић Тањугу.

Миловановићева је једина српска кошаркашица у женској НБА и као члан Вашингтона најбоље познаје репрезентацију САД.

Селекцији Србије ово је прво учешће на Свјетским првенствима. Посљедњи пут на Мундобаскету државни тим, под именом Југославија, играо је 2002. године у кинеском Нанкингу и освојио 12. место.

Изабранице Марине Маљковић први меч на шампионату одиграће сутра (18.15) против Анголе, у недјељу (20.30) играју се са Американкама, а послије дана паузе, у уторак (13.15) слиједи меч са Кином.

Директан пласман у четвртфинале избориће првопласирана селекција из групе, док ће другопласирана и трећепласирана екипа разигравати са екипама из Ц групе, у којој су Аустралија, Белорусија, Куба и Јужна Кореја.

Титулу бране Американке, које су прије четири године у Карловим Варима савладале домаћина шампионата Чешку са 89:69.

Учесници Свјетског првенства:

Група А
Бразил
Чешка
Јапан
Шпанија

Група Б
Канада
Француска
Мозамбик
Турска

Група Ц
Аустралија
Бјелорусија
Куба
Кореја

Група Д
Ангола
Кина
Србија
САД

Финална утакмица на програму је 5. октобра у Истанбулу.