latinica  ћирилица
26/09/2014 |  18:29 | Аутор: РТРС

Насипи сигурни, улагања у Семберији 10 милиона км

"Воде Српске" су заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Владом Републике Српске предузеле све неопходне мјере за поправку насипа и заштиту од поплава у Семберији, изјавио је данас директор "Вода Српске" Драган Анђелић.
Насип на Сави - Фото: СРНА
Насип на СавиФото: СРНА

Анђелић је рекао да се потпуно неоправдано шири страх од поплава и значајно узнемирава становништво дезинформацијама које у јавности шири и први човјек Бијељине.

"Поручујем грађанима да се поплаве неће десити и да не насједају на провокације које су очигледно предизборна кампања за прибављање јефтиних политичких поена", рекао је Анђелић, након што је са бројним новинарским екипама посјетио три најкритичније локације на насипу уз ријеку Саву у Семберији.

Анђелић је истакао да је Семберија тренутно огромно градилиште водопривредних објеката и да су инвестиције Владе и "Вода Српске" у ове објекте заштите од поплава највеће на Балкану.

Помоћник директора "Вода Српске" за финансије Рада Баричанин рекла је новинарима да ће до краја године Влада и "Воде Српске" у насипе и водопривредне објекте у Семберији уложити око 10 милиона КМ.

О врхунском квалитету урађеног новинарима је свједочио стручњак хидротехнике Слободан Чубрило, који обавља надзор радова на савском насипу, уз оцјену да Семберију сада не може да поплави ни стогодишњи водостај ријеке Саве који је забиљежен током поплаве у мају.

Према његовим ријечима, савски насип у Семберији је цијелом дужином тренутно на коти коју је имао прије пробоја у мају, као у предратно вријеме, а када садашњи радови ускоро буду окончани висина насипа биће 1,2 метра изнад стогодишњег водостаја.

Представници извођача радова на локацијама Тополовац, Височ и Бегов пут потврдили су новинарима да радове успорава само лоше вријеме и висок водостај Саве, али да све урађено има врхунски квалитет који је по свим слојевима и изнад траженог у пројекту.

Они су подсјетили да Тополовац ни у мају није попустио пред водостајем Саве на историјском максимуму од 9,5 метара, а насип на Височу који је у мају пробијен на пет мјеста потпуно је затворен и спремљен за завршно, додатно надвишење од једног метра.

Стручњак на црпној станици Бегов пут Мирослав Чвргић рекао је новинарима да је 5. септембра на овој локацији уочена опасност од ерозије каква се догодила на Тополовцу 2010. године, због чега је одмах урађен преградни насип који уједначава притисак воде и штити савски насип, као и рад пумпи које раде пуним капацитетом.