latinica  ћирилица
26/09/2014 |  20:14 | Аутор: Агенције

Лавров: Путин долази у Србији да учврсти везе

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да ће предсједник Русије Владимир Путин ускоро посјетити Србију како би учврстио везу између двије државе.
Сергеј Лавров - Фото: RT
Сергеј ЛавровФото: RT

Лавров је на маргинама 69. редовног засједања Генералне скупштине Уједињених нација одржао конференцију за медије на којој је истакао да ће долазак у Београд Путин искористити и за разговоре са државним врхом Србије о питањима од заједничког интереса.

Како преносе извјештачи Рушиа Тодаy са лица мјеста, Лавров је истакао да криза у Украјини мора да се рјешава систематски и навео да спољни утицаји не воде ка рјешавању.

“Имамо примјер Југославије гдје је међународни закон прекршен, а држава уништена... То не би смјело да се догоди са Сиријом“, рекао је Лавров, очигледно обраћајући пажњу на војно ангажовање Сједињених Америчких Држава у Сирији у оквиру борбе против терориста Исламске државе.

Такође, прокоментарисао је ескалацију тероризма у свијету, истакавши да тероризам пријети свима и да је за борбу против тога неопходна заједничка акција и коришћење међународних механизама.

"Русија има пријатеље у Европи"

Лавров је навео да ће Русија наставити разговоре са украјинским предсједником Петром Порошенком, те истакао да званична Москва неће уводити никакве санкције Кијеву, нити “мјере кажњавања“.

“Уклањање тешке артиљерије, присуство ОЕБС-а, то су кораци који морају да се догоде да би се успоставио ред у Украјини. Невјероватно је да је Украјина сама себи постала талац, јурећи своје амбиције ка чланству у Европској унији. Ситуација са отварањем тржишта је иста као и пре догађаја на Мајдану, али са много мртвих“, истакао је Лавров.

Он је напоменуо да се нада да ће се успоставити контрола у Украјини, али да је за то потребна истрајност и време.

“Поједини чланови украјинског парламента као да не желе да подрже мировни процес и то никако не помаже у оваквој ситуацији“, истакао је Лавров, мислећи на недавну изјаву премијера Украјине Арсенија Јацењука да нема поверења у намере председника Русије Владимира Путина.

Лавров је рекао и да је експанзија НАТО погрешна и у неку руку провокативна, али и подвукао да Русија у Европи има пријатељске земље, упркос ставу западних лидера да је проруска оријентација лоша.