latinica  ћирилица
28/09/2014 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Поново немири у Фергусону, полицајац рањен у руку

Један полицајац погођен је у руку из ватреног оружја приликом сусрета са двојицом мушкараца код општинског центра у Фергусону а амерички предсједник Барак Обама оцијенио је да је "распрострањено (расно) неповјерење у полицију нагризло Америку" .

Портпарол полиције Сент Луиса Брајан Шелмен потврдио је да је синоћ дошло до пуцњаве када су двојица мушкараца покушала да побјегну од полицајца не наводећи детаље о његовом стању, али је локална телевизија јавила да је полицајац рањен у руку.

До поноћи, тридесетак полицајца било је распоређено у близини групе од око стотинак демонстраната који су стајали преко пута локалне полицијске станице, повремено узвикујући - "нема правде, нема мира", пренијела је агенција АП.

У близини те полицијске станице, дио улице је био затворен, док је полиција вршила потрагу, а најмање десетак припадника специјалне полиције су реаговали и полицијски хеликоптери су кружили подручјем.

Амерички предсједник изјавио је синоћ да распрострањено неповјерење у органе реда послије фаталног убиства ненаоружаног тинејџера у Фергусону, у америчкој држави Мисури, "нагризло Америку".

Барак Обама: Неповјерење "нагризло Америку"

Говорећи током свечане вечере Фондације црног кокуса, Обама је рекао да сумње у полицију штете заједницама гдје је полиција најпотребнија.

"Најгори дио свега тога су ожиљци на срцима наше дјеце који доводи да се неки наши најмлађи непотребно плаше људи који не изгледају као они, док наводи друге да се стално осјећају да су под присмотром, без обзира шта раде.

То није друштво које ми желимо. То није друштво које наша дјеца заслужују", рекао је Обама, наводи АП.

Фергусон, предграђе Сент Луиса био је поприште масовних, вишедневних протеста чији је повод био убиство Мајкла Брауна (18) 9. августа кога је био убио локални полицајац - бијелац који је помислио да је тинеџер нешто украо.

Полицајац је у тинејџера пуцао најмање шест пута и његово тијело је било остављено на улици да лежи неколико сати, прије него што је уклоњено.

Насиље које је услиједило касније у Фергусону, у коме живи већина од 21.000 афро-Американаца и гдје ред контролише претежно припадници полиције који су бијелци, навели су гувернера Џеја Никсон, да накратко, позове Националну гарду да угуши протесте.