latinica  ћирилица
28/09/2014 |  20:33 | Аутор: РТРС

Бањалука: Почео Међународни фестивал позоришта за дјецу

У Дјечијем позоришту Републике Српске вечерас је свечано отворен 13. Међународни фестивал позоришта за дјецу.
Почео Међународни фестивал позоришта за дјецу - Фото: РТРС
Почео Међународни фестивал позоришта за дјецуФото: РТРС

Послије свечаног отварања, на сцени наступа магија театра за дјецу која у себи носи оне најискреније ноте умјетности, јер је намијењена чистој дјечијој срећи, образовању и његовању културних навика.

Класична мађарска епска прича, са новом адаптацијом "Матеј, дјечак са гускама" у режији Атиле Фиге Луткарског позоришта из Будимпеште на програму је прве фестивалске вечери. Најмлађи заљубљеници у театар имаће прилику да уживају у авантурама младог хероја и његове гуске.

Моћ стваралаштва за дјецу у Бањалуци ће владати до 2. октобра, а глумицу из 11 театра показаће свој таленат. 

Као добар домаћин Дјечије позориште РС за своје госте извешће комад "Гуливер у земљи Лилипутанаца" како би се колеге из свијета позоришта упознали са радом домаћег ансамбла.

На значај фестивала указала је и премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић која је у пратећем каталогу фестивала написала да Дјечије позориште РС увијек изнова успијева уткати нове боје најдрагоцјенијем универзалном језику - машти.

- По тринаести пут у Бањалуци ћемо заједно упловити у свијет бајки из свих крајева свијета. Дјечије позориште РС са много разлога за понос ове године отвара врата театрима из Србије, Мађарске, Италије, Бугарске, Словеније, Црне Горе и БиХ - навела је Цвијановићева.

Директор Дјечијег позориште РС Предраг Бјелошевић изразио је понос што ће Фестивал и бањалучку Кућу од снова, за пет дана посјетити неколико хиљада дјечака и дјевојчица који маштају о будућности и својој свијетлој улози у свијету у коме живе.

Другог дана фестивала, 29. септембра,  на сцени ће се у два термина 9 и 11 часова представити Позориште лутака из Мостара са представом "Ледено срце" у режији Тодора Валова. Ријеч је о животној причи сиромашног ћумурџије Петра Мунка, који продаје своју душу ђаволу. То је сага о успону и паду човјека, парабола о искушењу, гријеху и покајању.

Друга представа је "Алиса у земљи чуда" Луткарског позоришта из Ниша, као и "Добро јутро, госпођо Смрти" Стивалаћо позоришта из Венеције.

Необичну представу "Стоп", без ријечи, у пратњи класичне музике која се изводи ланчано у трајању од три до пет минута посјетиоци ће имати прилику да погледају у понедјељак у 12 часова у малој сали Дјечијег позоришта. Режију за овај комад "Микроподијума" из Будимпеште потписује Андраш Ленарт.