latinica  ћирилица
29/09/2014 |  12:16 | Аутор: СРНА

Почела Дјечија недјеља

Обиљежавање Дјечије недјеље у Републици Српској почиње данас и трајаће до 5. октобра под слоганом "Имам право да кажем и будем саслушан".
Бањалука: Министарства-конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука: Министарства-конференција за новинареФото: СРНА

На конференцији за новинаре у Бањалуци речено је да се Дјечија недјеља обиљежава интерресорном сарадњом министарстава породице омладине и спорта, здравља и социјалне заштите, те министарства просвјете и културе Републике Српске.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић истакла је да Влада Српске, као и свих претходних година, обиљежава Дјечију недјељу с циљем да се шира јавност упозна о потребама дјеце, да се скрене пажња и подигне свијест на одговорност породице, школе и других институција у чијој надлежности је брига за добробит дјеце и заштита њихових права.

Она је рекла да ће током Дјечије недјеље бити одржане различите манифестације, а Министарство породице, омладине и спорта у оквиру Савјета за дјецу заједно са Министарством здравља за сутра је припремило централну манифестацију која ће бити одржана у Административном центру Владе Српске са почетком у 12.00 часова.

"Расписали смо јавни позив ученицима свих основних и средњих школа за писање литерарних радова о теми `Имам право да кажем и будем саслушан`, а сутра ћемо на централној манифестацији наградити најбоље радове", навела је Тешановићева и додала да укупан наградни фонд износи 3.000 КМ.

Она је најавила да ће, поводом Дјечије недјеље, данас у Музеју Републике Српске бити отворена креативна радионица на којој ће дјеца из вртића и дјеца са посебним потребама моћи да покажу своје вјештине у различитим креативно-едукативним радионицама.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да ће централна манифестација бити највећим дијелом посвећена Конвенцији УН о правима дјетета.

Говорећи о три важна члана Конвенције, он је рекао да сваком дјетету мора бити доступно школовање према његовим способностима и могућностима, да свако дијете има право да покаже и развија оно што зна и може, те да дјеца припадници мањинских група имају право на своју културу, обичаје и вјеру и у томе нико не смије да их спречава.

"Ово су веома важна права дјетета, поготово када је ријеч о Републици Српској и свим специфичностима у којима се одвија васпитно-образовни процес", рекао је Мутабџија.

Он је навео неколико пројеката у оквиру којих су дјеца из поплављених подручја Српске боравила у Солуну и на Копаонику, додајући да су у току активности са Владом Словеније да се омогући да неколико група дјеце из поплављених подручја бораве у Словенији у камповима школа у природи.

Мутабџија је рекао да нека дјеца не користе право које им је дато због политизације и изразио очекивање да ће, након завршетка избора, и тај процес бити завршен и да ће дјеца у Врбањцима и Коњевић Пољу кренути у своје школе.

Помоћник министра са социјалну, породичну и дјечију заштиту Љубо Лепир најавио је да ће министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић сутра посјетити Фонд дјечије заштите у Бијељини гдје ће бити уручене новчане накнаде за породице које су добиле тројке у периоду од прошлогодишње Дјечије недјеље.

Наводећи низ активности, Лепир је рекао да ће у наредном периоду фокус бити на дјеци са посебним потребама и дјеци без родитељског старања, истичући да се развијају нови модели социјалне подршке овој дјеци, те да ће хранитељство бити једна од идеја водиља у наредном периоду када је ријеч о социјалној подршци дјеци.

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Момир Попић каже да сутра почиње редовна исплата додатка на дјецу и да је уз додатак на дјецу обезбијеђено око 355.000 КМ за исплату увећаног додатка и да ће увећање зависити од броја и категорије дјеце, те да ће износити од 10 до 100 КМ по кориснику.

"За одређене категорије дјеце, односно корисника и породица, обезбиједили смо додатна средства која се крећу од 100 до 500 КМ", рекао је Попић и додао да је у току обнова документације за наставак остваривања права на додатак на дјецу, те да се захтјеви могу поднијети до краја октобра.

Попић је навео да је Фонд за дјечију заштиту, поводом обиљежавања Дјечије недјеље и редовним активностима до краја године укључујући и Дан дјетета, обезбједио додатних 450.000 КМ.