latinica  ћирилица
29/09/2014 |  12:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Суђење Караџићу - почело изношење завршних ријечи

Хашко тужилаштво навело је данас, у завршној ријечи на суђењу Радовану Караџићу, да је бивши предсједник РС био "покретачка сила" политике етничког чишћења током рата у БиХ.

"Политика етничког чишћења је у потпуности доказана, као и то да је Караџић био покретачка сила те политике", изјавио је пред Претресним већем тужилац Алан Тигер, пренио је АФП.

Он је оптужио Караџића да је одговоран за сваку појединачну трагедију и као примјер је навео више случајева злочина које су починили Срби у БиХ.
Једна жртва је "сахрањена током ноћи, као што је то постао обичај у Сарајеву, како би ожалошћени могли то да учине а да не буду упуцани или гранатирани", рекао је тужилац.
Током опсаде Сарајева, свакодневни живот одвијао се у непрестаном страху јер је људима био угрожен живот чак и када су прелазили улицу или одлазили на чесму по воду, додао је Тигер.

Тужилаштво је у петак у поднеску затражило доживотну затворску казну за Караџића.
И тужилаштво и одбрана имају по 10 сати за завршне ријечи. Очекује се да ће Караџић, који се сам брани пред Хашким судом, завршити изношење ријечи у сриједу или четвртак.
Пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године.

Караџићев правни савјетник Питер Робинсон рекао је француској агенцији да саслушање означава прекретницу у том процесу.
То је "његова посљедња шанса да докаже своје тврдње судијама и јавности", рекао је Робинсон.

Караџић је, послије вишегодишњег бјекства, ухапшен у Београду у јулу 2008. године и изручен Трибуналу.
Суђење му је почело у октобру 2009. Тужилаштво је изношење доказа окончало 25. маја 2012. године, послије свједочења 195 свједока.
Изношење доказа одбране почело је 16. октобра 2012. године и завршено је 1. маја ове године, послије свједочења 238 свједока.
Караџић је током суђења, како је навео АФП, изјавио да је масакр у Сребреници "мит", да су муслимани исценирали злочине како би бацили кривицу на Србе и да би он требао да добије награду због тога што је чинио све што је у његовој моћи како би избјегао крвави грађански рат у БиХ.