latinica  ћирилица
29/09/2014 |  17:14 | Аутор: РТРС

Обиљежена годишњица смрти мајора Милана Тепића

Поводом 23 године од страдања мајора Милана Тепића, на гробљу Комленац у Козарској Дубици данас су положени вијенци.

Прије 23 године, током напада хрватских снага док је трајала борба за касарну у Војновићу, недалеко од Бјеловара ,мајор ЈНА Милан Тепић, дигао је у ваздух складиште са 170 тона екплозива како не би пало у руке припадника хрватских паравојних снага. Данас у Комленцу, родном мјесту народног хероја мајора Милана Тепића, сјећање на јунаштво овог великог човјека. 

„Једном људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу -ако јој буде тешко“,ово је између осталог написао у посљедњем писму мајор Милан Тепић. Након 23 године , Милка Николић с тугом и поносом говори о свом брату мајора Милана Тепића.

"Ти моменти нама нису допрли до ушију. Није нам било, јасно ти први моменти шта се десило,а касније стиже бол", истакла је Николићева.

Припадници паравојних хрватских формација 29.септембра 1991.године напали су војне објекте ЈНА у гарнизону Бјеловар. По уласку у касарну на Војновићу Јуре Шимић, предсједник Кризног штаба Бјеловара, наредио је убиство тројице официра и шесторице војника ЈНА. Том приликом заробљено је 59 официра и око 250 војника. За то вријеме , мајор ЈНА Милан Тепић, командант барутане , извео је за многе неочекиван потез.

"С циљем спријечавања његове предаје припадницима Збора народне гарде дигао је у ваздух то складиште са 170 тона експлозивних средстава. Том приликом су страдали он и војник Стојадин Мирковић", рекао је Саво Штрбац, директор  Веритаса. 

Мајор Милан Тепић одликован је највишим признањем народног хероја, посљедњег у бившој Југославији, али и јединог у протеклом рату. Знајући трагичну српску историју и познајући ове просторе мајор Милан Тепић предосјетио је шта Србе чека, свједоче борци ВРС.

Бројне улице у градовима Републике Српске и Србије данас носе име мајора Милана Тепића.Исто је и у Козарској Дубици, родном мјесту народног хероја.

За злочине и убиство припадника ЈНА и цивила током напада хрватских снага на војне објекте у гарнизону Бјеловар , у септембру '91. нико није осуђен. У Бјеловару 29.септембар славе као Дан града и Дан бјеловарских бранитеља.