latinica  ћирилица
01/10/2014 |  08:57 | Аутор: Агенције

Хонгконг - притисак на Пекинг и на празник

Демонстранати који од владе Хонгконга траже демократске реформе негодовали су због прославе 1. октобра, када је 1949. у Пекингу проглашена Народна Република Кина.

Демонстранти су одлучни да државни празник искористе како би демонстрирали своју снагу и да би извршили притисак на Пекинг да испуни њихове захтјеве.

Велики број демонстраната и данас се окупио на улицама Хонгконга, док су званичници те полуатономне кинеске области, као и представници Пекинга, славили 1. октобар.

Покрет грађанске непослушности "Окупирај" поставио је рок до данас за испуњавање својих услова.

Шеф извршне власти Хонгконга Леунг Чун-јинг одржао је говор поводом прославе у којем није експлицитно говорио о демократским протестима, већ се заложио за већу сарадњу са Кином.

"Развој Хонгконга и континента су тијесно повезани... разумљиво је да различите особе имају различите перцепције жељених реформи", рекао је Леунг, кога демонстранти критикују управо због тијесне сарадње с Пекингом.

Масовни протести и данас протичу мирно. Организатори данас очекују још већи број људи на улицама због тога што је већина становника Хонгконга не ради због државног празника.

Демонстранти протестују због недавне одлуке Владе Кине да ограничи изборне реформе за прве изборе лидера Хонгконга.

Кинеске власти раније су обећале да ће у Хонгконгу 2017. године бити организовани избори, али су касније саопштиле да ће претходно бити неопходно да кинески Одбор за именовање одобри листу кандидата.

Полиција је раније саопштила да је од петка, када су почеле демонстрације, ухапшено око 80 људи, од којих је троје пуштено на слободу.