latinica  ћирилица
14/10/2014 |  08:31 | Аутор: Вечерње новости

Адвокати убијених гардиста откривају официра

Адвокати породица убијених гардиста наредних дана откриће име официра Војске СЦГ кога сматрају кључним свједоком трагедије на Топчидеру.
Гардисти са Топчидера - Фото: ТАНЈУГ
Гардисти са ТопчидераФото: ТАНЈУГ

Они ће претходно од тужилаштва затражити да га уврсти међу свједоке и да буде саслушан пред Вишим судом у Београду.

Да је овај, некада високопозиционирани припадник војске био у касарни Гардијске бригаде, потврдио је холандском истражном судији и хашки притвореник Ратко Младић. На саслушању о случају “Топчидер“ некадашњи командант ВРС је негирао своју умијешаност у тај догађај, али је навео име официра који је на дан убиства боравио у објекту “Караш“. Према мишљењу адвоката, његов исказ “могао би да буде кључан у рјешавању случаја“.

"Име овог човјека налази се на списку људи који су били побројани као присутни у касарни када се догодила трагедија", рекла је за "Новости" Олгица Батић, адвокат породице Јаковљевић. "Уз консултације са породицама, одлучили смо да не износимо име овог официра прије него што тужилаштву предамо захтјев".

О присуству тајанственог официра у вријеме убиства гардиста “шушка“ се већ годинама, иако је списак свих особа које су критичног дана биле у близини објекта “Караш“, макар на папиру, одавно закључен.

"У јутарњим часовима 5. октобра 2004. године у касарну је ушло 16 особа ", стоји у евиденцији улазака у “Караш“. То су Драган Сотиров, Марко Ковачевић, Драган Петровић, Влада Мијаиловић, Милош Алексић, Бобан Јањић, Миле Кукуљ, Дејан Павловић, Иван Павловић, Милун Стојчић, Миодраг Стојановић, Ненад Ћосић, Бобан Стаменковић, Саша Вељковић, Небојша Велиновић и Милан Миловановић.

 

Након убиства, интересовање јавности било је уперено и на присуство цивила Ненада Ћосића, сина тадашњег команданта Гардијске бригаде, пуковника Радомира Ћосића. Он је, наиме, радио у касарни у Топчидеру, а послије убиства је одлуком тадашњег министра одбране Првослава Давинића прекомандован. У средишту пажње јавности он се нашао и скоро годину дана послије убиства гардиста, када је ухапшен због покушаја пљачкања војног новца.

Истом одлуком, недуго послије убиства, прекоманду су добили и цивили Иван и Дејан Павловић, који су такође били у касарни. Они су у родбинској вези са једним високорангираним официром Војске СЦГ.

Ковачевић први стигао

Судбину цивила на служби у војсци Ненада Ћосића, као и Ивана и Дејана Павловића, који су послије убиства прекомандовани на нове дужности, подијелио је и старији водник Марко Ковачевић. Он је први стигао до убијених гардиста. Случај “Топчидер“, према неким информацијама, њему је промијенио живот. Био је изложен огромним притисцима, а у данима који су услиједили доживио је неколико прекоманди.

"Након што је сведочио на суду, пришао ми је и рекао да трпи невјероватне притиске да промијени исказ ", каже за “Новости“ отац убијеног Драгана, Јанко Јаковљевић. "Он је частан човјек и његов став је био да говори само оно како јесте. Одавно га нисам видио и не знам гдје је, али сам сигуран да би он могао да каже коме није било у интересу да се открије истина".