latinica  ћирилица
14/10/2014 |  08:53 | Аутор: Блиц

Србија спрема величанствен дочек Путину

Руском предсједнику биће приређена војна парада каква у Београду није виђена од 1985. Дефиловаће 3.500 војника, али и још толико наоружаних безбједњака.

Осим што ће с предсједником Томиславом Николићем положити вијенац на Гробљу ослободилаца Београда, руски предсједник ће посјетити Меморијални комплекс споменика “Руски некропољ“ на Новом гробљу, чија је обнова завршена 1. августа ове године. Ту ће му домаћин бити Ненад Поповић, лидер Српске народне партије (СНП), који је уједно и предсједник Фондације “Руски некропољ“ у Београду, незванично сазнаје “Блиц“.

Путин би одавде требало да се запути у Палату “Србија“ на Новом Београду, гдје ће имати званични састанак најприје с предсједником Николићем, потом с премијером Александром Вучићем, након чега слиједе заједнички ручак и пленарни састанак делегација двије земље, церемонија потписивања међудржавних споразума, конференција за новинаре, Путиново обраћање српској јавности прије почетка параде у 15.30 и по завршетку параде одлазак на аеродром.

- Да ли ће остати у Србији пет или шест сати, готово да је немогуће рећи у овом тренутку, јер је Путин познат као особа која готово у ходу мијења план, тако да је могуће да ће се сатница промијенити и по његовом слијетању - каже извор.

У Србију су јуче стигли и руски агенти, односно припадници службе ПСБ (Президентскаја служба безопасности), која је дио деветог одјељења Федералне службе безбједности (некадашњи КГБ). Они ће се у сарадњи са српским безбједносним снагама побринути да Путинова посјета протекне без проблема.

Путин ће долетјети специјалним авионом “иљушин“, праћен кроз ваздушни простор Србије “миговима 29“ српске војске, а док буде улазио, српско небо биће затворено за саобраћај. Још увијек се не зна са сигурношћу да ли ће у Београду користити свој “мерцедес“ или, као током претходне посјете, своју оклопну лимузину “зил 41052“, познату по томе што може да издржи нуклеарни удар.

МУП ће за ову прилику ангажовати око 4.000 полицајаца, припадника свих јединица, којима ће подршку пружити и припадници “Кобри“.

Биће примијењен такозвани први или највиши степен безбједности, односно цијелом рутом проласка затвараће се улице, биће уклоњени сви аутомобили и заварени шахтови. На крововима зграда налазиће се снајперисти, а грађанима који живе на траси проласка колоне биће забрањено да отварају прозоре.

Сматра се да Путин није лак за обезбјеђивање, јер је, кажу његови тјелохранитељи, “човјек који хоће са свима да се рукује“. Проба параде заказана је за данас у 15.30.