latinica  ћирилица
14/10/2014 |  11:56 | Аутор: РТРС

Колико ће времена требати Ван Галу да дође до титуле?

Вријеме се у фудбалу данас мјери секундама. Дејвид Мојес је то на својој кожи осјетио.

Фергусон је много дуже чекао на успјех са Јунајтедом, колико ће се времена дати Холанђанину?

Док нестрпљиви навијачи Јунајтеда гризу нокте, свјесни да су Дејвида Мојеса потрошили за само десет мјесеци, приступ је промијењен када је у питању Луј Ван Гал, пишу sportske.net.

Холанђанин је на "Олд Трафорд" стигао са репутацијом која иде испред њега. Темељ на коме хода снажнији је него Мојесов. У вези с тим, основа за Луја Ван Гала стабилнија је и од оне коју је имао легендарни Алекс Фергусон.

Не смије се заборавити да је "Ферги" чекао три и по године прије него што је освојио свој први трофеј и кренуо да гради историју са славним енглеским клубом. Подигао је клуб својим рукама, а Мојесу у аманет оставио шампионски тим.

Шампионски тим који, показало се, нико осим њега није умио да води.

Холанђанин је, за разлику од Мојеса, одиграо на искуство. Затражио је појачања, добио их у вриједности од преко 150 милиона фунти, сада тражи вријеме да сложи коцкице. У доба када се фудбал мјери секундама и милисекундама, Ван Гал игра на карту свог искуства и знања иза кога се сакрило и постиђено руководство "ђавола".

Ферги се изјаснио, подржава Ван Гала.

"Није му кренуло добро, не постиже резултате које бисмо жељели, али и ја на почетку нисам остваривао жељене резултате. Ван Гал пролази кроз исте ствари, треба му времена да се прилагоди. Нама је тада требало повјерење руководства, подршка Бобија Чарлтона и Мартина Едвардса, а након тога смо имали сјајну серију."

"Не сумњам да ће Ван Гал све сложити на прави начин", рекао је Фергусон у интервјуу за клупску телевизију и крајње се похвално изразио о Холанђанину.

"Он је веома способан човјек ја јаким карактером. У питању је снажан вођа. Зна да га подржавам, да ћу бити ту за њега уколико му буде затребао било какав савјет", истакао је Фергусон, тако се понашао и према Мојесу.

Шкот насљедник није успио да се извуче из Фергијеве сјенке која се појављивала на сваком мечу минуле сезоне.

"Има тога мало. Ишао сам на сваку утакмицу, неке сам пропустио, али наставићу и даље да долазим. Емотивно доживљавам сваки меч, прошле године ми се уопште није свидјело то што смо губили од Ситија и Ливерпула. То су нам највећи ривали који  увијек стоје на путу и које увијек мораш да побиједиш. Нарочито Ливерул", рекао је Ферги.

Сјенка која је уплашила Мојеса, не дотиче Ван Гала.

Холанђанин ради по своме, довео је квалитет, искуство, али не одустаје од младости што је његов заштитни знак.

"Радује ме нарочито то што је у први тим увео чак седморицу младих момака, што се итекако уклапа у филозофију клуба. И сам Ван Гал вјерује у то, он је такав и то видите најбоље кроз примјер његовог Ајакса и фантастичних фудбалера које је произвео – Давидса, Клајверта", истиче он.

У закључку, Фергусон истиче похвално да Ван Гал гради свој тим, да жели да остави свој лични печат у тиму и изгради га по својој мјери.