latinica  ћирилица
14/10/2014 |  12:04 | Аутор: Агенције

Коштуница напустио ДСС

Оснивач и дугогодишњи лидер ДСС Војислав Коштуница саопштио је да напушта ту странку јер је она на изборној скупштини напустила идеју политичке неутралности.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Коштуница је рекао да окретање ка идеји "суверенизма" не може да буде замјена за политичку неутралност, па је то, према његовом мишљењу, суштинско изневјеравање програма странке.

"Недавна Скупштина ДСС показала је да странка, из прагматичних и тобоже тактичких разлога жели да се окрене идеји 'суверенизма', која у политици има различита и неодређена значења. Она не може бити замјена за политичку неутралност, јасно и одсјечно српско становиште и став да Србија, сарађујући са свима, нипошто не треба да буде члан ЕУ", рекао је Коштуница.

"Како ово сматрам суштинским изневјеравањем Програма, донио сам одлуку да напустим ДСС. Желим на крају да се захвалим свим пријатељима који су се борили за идеје на којима је настала и дјеловала Демократска странка Србије", навео је он.

Коштуница је додао да је прошло више од пола године од када је поднио оставку на мјесто предсједника ДСС и повукао се из политичког живота.

Према његовим ријечима, све то вријеме није давао изјаве медијима и једино је одговорио на писмо Извршног одбора ДСС у ком је подсјетио на неколико руководећих начела странке.

"Кроз све притиске, искушења и у најтежим околностима, грађени су демократски и национални идентитет странке и њена државотворна политика. Најјачи израз и симбол те политике данас је идеја политичке неутралности", додао је Коштуница.

Према његовим ријечима, то је идеја чију вриједност потврђују све учесталија упозорења и пријетње из ЕУ и водећих западних амбасада у Београду да Србија не може да буде неутрална већ да мора наставити да доказује своју припадност и безрезервну лојалност тзв. евроатлантској заједници, и то на своју штету.

Коштуница је закључио да је због напуштања те идеје на изборној скупштини ДСС и он одлучио да напусти странку.

На скупштини ДСС је за предсједницу изабрана Санда Рашковић Ивић која је убједљиво побиједила противкандидата Милоша Алигрудића.