latinica  ћирилица
14/10/2014 |  12:47 | Аутор: Б92

Двије године од скока Феликса Баумгартнера

На данашњи дан прије тачно двије године Аустријанац Феликс Баумгартнер исписао је нове странице историје у оквиру пројекта Ред Бул Стратос.

Феликс је том приликом извео скок са 38.969,4 метара и оборио три рекорда.

Баумгартнер је имао најбржи пад, пошто је достигао брзину од 1.357,6 km/h, слободни пад с највеће висине и највиши лет балоном, а такође је постао први човјек који је пробио звучни зид само у одијелу.

На пројекту Ред Бул Стратос радило се неколико година, а осмислио га је управо Баумгартнер. Имао је помоћ највећих стручњака, између осталих и из НАСА, а ментор му је био Џозеф Китинџер, претходни рекордер у слободном паду. У Китинџеровом посједу остао је рекорд у дужини слободног пада, и то је једини који Феликс није успио да надмаши током скока с ивице свемира.

У посљедње двије године, од скока с ивице свемира, Баумгартнер је постао права свјетска звијезда, а иако је најавио да ће се повући из јавности, то се још није догодило. Од тог 14. октобра 2012. године, Аустријанац је широм свијета говорио о свом искуству, а добио је и бројне награде за свој херојски подухват. Посљедњих мјесеци активно се посветио тркачкој каријери, постао је возач Аудија, али најављује да ће се ускоро посветити својој новој авантури и пилотирању спасилачког хеликоптера у швајцарским Алпима.