latinica  ћирилица
14/10/2014 |  17:00 | Аутор: СРНА

Брчко: Откривена некропола

На археолошком локалитету Зидине у Горњој Скакави код Брчког, настављена су ископавања у потрази за фрањевачким самостаном из средњег вијека, али је умјесто њега откривена некропола.
Археолошке ископине у близини Брчког - Фото: архив
Археолошке ископине у близини БрчкогФото: архив

Археолози су у потрази за самостаном наишли на некрополу, гдје су до сада откривени гробови са више од 20 људских посмртних остатака, рекла је замјеница вође истраживања Ана Марић.

"Цијели овај простор који сада истражујемо је велико средњовјековно гробље, али то није ништа необично, јер је познато да су људи у средњем вијеку сахрањивани у близини цркава", рекла је Марићева.

Она је подсјетила да су током прошлогодишњих ископавања неколико метара даље пронађени темељи романске цркве из 13. вијека унутар зидина готског храма који датира из 14. вијека.

Градоначелник Брчког Анто Домић изјавио је данас, током посјете овом локалитету, да се очекује проналазак још неких средњовјековних објеката који ће свједочити о постојању ране цивилизације на том простору, што је важно не само за ово подручје, него и због културно-историјског насљеђа БиХ.

Влада Брчко дистрикта издвојила је прошле године 150.000 КМ за истраживања на локалитету Зидине, а за наставак радова у овој години још 100.000 марака.