latinica  ћирилица
14/10/2014 |  18:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд: Генерална проба војне параде

Припадници Војске Србије данас су на простору испред Палате Србија успјешно извели генералну пробу за војну параду, заказану за 16. октобар, а током које су демонстрирали висок степен обучености.

На простору између Палате Србија и Дунава више од 4.500 припадника Војске Србије са различитим средствима наоружања и војне опреме - авионима, тенковима, бродовима, ријечне флотиле... показало је да су потпуно спремни да увеличају обиљежавање Дана ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Генералној проби присуствовали су министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, најодговорније старјешине Војске Србије и градоначелник Београда Синиша Мали.

Завршна увјежбавања припадника Војске Србије пратио је и велики број грађана, који су аплаузима посебно поздрављали вјештине српских војних пилота, али и пилота руске авио-групе "Стрижи".

Гашић је, на завршетку свечаног дефиле честитао припадницима војске на ономе што су показали на генералној проби изразивши увјерење да ће тако бити и 16. октобра на војној паради.

 "Желим Вам да се сутра одморите а да у четвртак покажемо цијелом свијету и цијелој Србији ко је и каква Војска Србије", рекао је Гашић у кратком обраћању војницима по завршетку генералне пробе.

Војна парада поводом седам деценија од ослобођења Београда у Другом свјетском рату биће одржана 16. октобра код Палате Србије и на Дунаву уз учешће око 4.500 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

 

Учествоваће и позната руска летачке групе "Стрижи" док ће 30 падобранаца Војске Србије, у ширем рејону споменика "Вечна ватра" између Булевара Николе Тесле и Дунава извести падобрански десант.

Параду организују Министарство одбране и Војска Србије на основу одлуке предсједника Републике а командант је, по наређењу министра одбране начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

На војној паради која се први пут организује од 1985. године, биће ангажовано више од 300 различитих покретних средстава наоружања и војне опреме.

Портапрол Министарстав одбране и Војске Србије Јован Кривокапиће је рекао новинарима да одржавање војне параде представља велику част за то министарство и Војску Србије али и цијелу државу.

"Све јединице војске су у потпуности спремне за 16. октобар и свим грађанима који дођу ћемо приказати да је Војска Србије у потпуности спремна да одговори на све три мисје - одбрану земље, учешће у мировним мисијама и помоћ цивилима усљед природних непогода", рекао је он .

Уз моторна и борбена возила, тенкови, различито артиљеријско оружје и оружје за подршку Копненој војсци, биће приказани и противоклопна средства, средства специјалне намене за електронска извиђања, авиони, хеликоптери...

Војна парада ће почети почасном артиљеријском паљбом док ће у централном делу бити приказан дефиле јединица Војске Србије.

Дефиле ће се састојати од пјешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешалона док ће бродови Речне флотиле продефиловати Дунавом на потезу од Калемегдана до Гардоша у Земуну.

У саставу пјешадијског ешалона налазиће се десет подешалона из јединица Копнене војске, Команде за обуку, Гарде Војске Србије Специјалне бригаде и Војне академије.

Посјетиоцима ће бити приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом свјетском рату, пуковске заставе из Првог свјетског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.

Моторизовани ешалон састојаће се од 14 подешалона различитих борбених система као и војних и борбених возила - тенкова, возила специјалне намјене за извиђање и за везу, артиљеријских оруђа...

У саставу ваздухопловног ешалона налазиће се 25 летјелица Војске Србије - хеликоптери типа "Газела", "М-8" и "М-17", ловачко бомбардерска авијација - авиони "Миг 21" и "Миг -29", као и авиони "Орао" "Галеб" и транспортни авион "Ан 26".
У саставу ешалона Речне флотиле налазиће се 14 бродова, десантно јуришни чамци, миноловци, брод посебне намјене "Козара", патролни чамци и ријечни брод посебне намјене "36 Шабац".

Посебно изненађење ће представљати налет летачке акро-групе "Стрижи" из Русије, док ће за грађане такође бити занимљив и приказ падобранског десаната који ће извести 30 падобранаца.

На паради ће бити и самоходни вишецијевни лансер ракета "Огањ", топ хаубица "Нора", тенкови М-84, ракетни системи "нева" и "Куб", противавионски топови "бофорс".

Пјешадијски и моторизовани ешалони ће се кретати Булеваром Николе Тесле из правца Тржног центра "Ушће", ваздухопловни ешалони ће из правца Калемегдана прелијетати простор између Палате Србије и Дунава док ће се дефиле Речне флотиле кретати из правца Калемегдана, узводно ка Земуну.