latinica  ћирилица
14/10/2014 |  19:34 | Аутор: Спортска централа

Партизан и наредне сезоне без Евролиге

Челници Евролиге увели су немогуће услове за клубове попут Партизана, који се налазе у сталним финансијским проблемима, због чега црно-бијели и уколико се квалификују тешко да могу да рачунају на право наступа у елитном европском такмичењу.

Евролига је увела правила по којим сваки клуб који има лиценцу или за њу аплицира не смије да има дугове играчима, тренерима или запосленима у клубу, али ни према пореским органима државе, што је управо случај са Партизаном.

Поред тога, клубови по новим правилима Евролиге не смију да имају дефицит већи од 10 одсто укупног клупског буџета у претходне три сезоне, док минимални буџет мора да износи најмање четири милиона евра.

Укупна маса зарада играча не смије да прелази 65 одсто буџета клуба, док сви релеватни финансијски папири морају да буду одобрени од стране независне ревизорске куће и достављени Евролиги најкасније до 15. јуна.

С обзиром на све наведено, јасно је да Евролига постаје друштво елитних клубова Европе, попут Лиге шампиона у фудбалу и да мјеста за "уљезе" из сиромашнијих крајева више неће бити.