latinica  ћирилица
15/10/2014 |  13:28 | Аутор: Агенције

Данас се обиљежава Свјетски дан слијепих

Градска организација слијепих Бањалука данас је шетњом и изложбом радове ове популације обиљежила Међународни дан бијелог штапа и 65 година постојања и рада.

Предсједник Градске организације Мирослав Мандић рекао је да друштво овој популацији не посвећује пажњу какву би требало, нарочито када је ријеч о финансијској подршци.

"Тражили смо и тражимо од локалних и републичких власти да нам помогну, али још нисмо наишли на потпуно разумијевање", каже Мандић.

Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао је да би најбоље рјешење било да се оснује институт за слијепе који би помагао овој популацији.

У Дому младих у Бањалуци, гдје је отворена изложба, данас је одржана и свечана академија поводом 65 година постојања и рада Градске организације слијепих.

Одигравањем шаховског турнира, посјетом аудио-брај читаоници у Народној библиотеци и музејској збирци, те дружењем чланства, зворничка Организација слијепих обиљежила је данас Свјетски дан бијелог штапа.

Предсједник Организације слијепих у Зворнику Љубинко Ребић рекао је да су представници Организације у оквиру обиљежавања овог дана посјетили општинску управу, гдје су разговарали са шефом кабинета начелника општине Зворник Душиcom Савић, и начелницима Одјељења за финансије и за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Бојаном Ивановићем и Миланом Цвјетиновићем.

Ребић је истакао да су на састанку представници организације презентовали активности које су реализовали у ранијем периоду, те оно што до краја ове и у наредној године очекују од општинске управе и додао да су добили обећање да ће се изнаћи могућности за повећање буџетске ставке намијењене овој организацији.