latinica  ћирилица
15/10/2014 |  15:50 | Аутор: СРНА

Невесиње: Значајна улога жена на селу

У Невесињу је данас одржан Четврти сајам "Жене на селу Републике Српске", са циљем оснаживања жена на селу и подизања свијести о њиховом значају и улози у друштву.

Сајам се одржава данас у оквиру обиљежавања 15. октобра, Међународног дана жена на селу, и окупио је учеснице из свих крајева Републике Српске.

Манифестацију организују Мрежа "Прогрес" и Удружење жена "Херцеговка", под покровитељством Џендер центра Владе  Српске и уз подршку више спонзора.

Директор Мреже "Прогрес" Милена Регоја је истакла да је циљ манифестације давање доприноса видљивости рада жена на селу и додала да је ова активност дио акционог плана Џендер центра Владе Републике Српске.

Она је додала да је ово покушај оснаживања жена на селу и подизању свијести о њиховом значају и улози у друштву.

Извршни директор Удружења "Херцеговка" Александра Кравић рекла да је почаствована што је невесињском удружењу припала част да организује овако значајан скуп и да је Невесиње рурални крај који вреднује улогу жене на селу.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић је истакао да ова општина има дугу традицију и да је ово право мјесто за презентацију села и његових вриједности.

У програму свечаног отварања учествовали су Културно-умјетничко друштво "Невесиње", КУД "Братство" из Источне Илиџе и Пјевачка група "Жене" из Лакташа.

Штандовске презентације имаће удружења жена са села, женске задруге, организације које промовишу сеоски туризам и жене са села са својим производима, услугама, знањима и вјештинама.

У оквиру сајма, у СД "Невесињка" одржана је и модна ревија, информативно-едукативне радионице и јавна трибина о унапређењу положаја жена на селу у Републици Српској.