latinica  ћирилица
15/10/2014 |  18:27 | Аутор: СРНА

Гаврановић: Измирити обавезе према "Деп-оту"

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић апеловао је на комунална предузећа да измирују обавезе према јавном предузећу "Деп-от", које управља регионалном депонијом у Рамићима, да би могло редовно да измирује кредитне обавезе и да не би дошло до активирања кредитних гаранција.

"Ако ће општине које су дале гаранцију на кредите бити блокиране, а неке могу бити блокиране, онда ће бити проблем у томе што се даље неће моћи плаћати комуналном сектору, док ће се дугови према `Деп-оту` повећавати", рекао Гаврановић.

Он је најавио да ће наредних дана организовати састанак са начелницима општина и менаџментом "Деп-ота".

"Преузимање отпада из општина није спорно, јер `Деп-от` смо ми основали а не директор тог предузећа. Град Бањалука је заједно са седам општина регије /Градишка, Лакташи, Србац, Прњавор, Челинац, Котор-Варош и Кнежево/ оснивач `Деп-ота` и ми ћемо наћи за то рјешење", рекао је Гаврановић.

Према његовим ријечима, не смије се доћи у ситуацију да буџети општина које су оснивачи преузму кредитне обавезе "Деп-ота", уколико их то предузеће не измири.

"Комунална предузећа морају учинити значајан напор, посебно када знају да је сада пристигао на наплату дио рата који се мора измирити", рекао је Гаврановић и додао да је о овом проблему разговарано на састанцима са начелницима општина који су оснивачи "Деп-ота" и са комуналним предузећима које не измирују редовно своје обавезе.

Бањалучко јавно предузеће "Деп-от", које управља регионалном депонијом у Рамићима, најавило је да ће "затворити капију депоније за све дужнике који до 20. октобра не измире 30 одсто од укупних обавеза за одлагање отпада".

Укупно дуговање комуналних предузећа са подручја општине Лакташи, Прњавор, Градишка, Челинац, Котор-Варош, Кнежево, Србац и града Бањалука износи 1.895.000 КМ.

Као главни разлог због којег су се одлучили на овакав корак, из "Депота" наводе кредит који ово предузеће има код Свјетске банке, а за који рата од 240.000 КМ пристиже данас.