latinica  ћирилица
17/10/2014 |  09:49 | Аутор: Агенције

Минхен: "Суђење Перковићу и Мустачу"- Шпиљак наручио убиство?

Пред Вишим покрајинским судом у Минхену почело је суђење Здравку Мустачу и Јосипу Перковићу због саучесништва у убиству хрватског емигрантског политичара Стјепана Ђурековића 1982.

Перковићу се ставља на терет да је засад непознатим извршитељима убиства предао кључеве гараже у којој је Ђурековић 1982. убијен, а Мустачу да је као Перковићев надређени дао налог за убиство Ђурековића. Процес је почео читањем оптужнице и имена свједока и стручњака који ће се појавити пред судом.

Перковићева одбрана аргументе оптужбе сматра неоснованим, док је обрана Здравка Мустача најавила да ће се он бранити шутњом. Перковић и Мустач су ове године изручени Нјемачкој. Суди им вијеће од пет судија, којем је на челу др. Манфред Даустер, дугогодишњи судија минхнског суда специјализован за политички криминал, који је судио и на Суду БиХ.

Шпиљак иницирао убиство да би прикрио илегалне послове сина Вање?

Након детаљног описа почињеног дјела, тужилаштво закључује да су убиство наредиле "засад неидентификоване особе у комунистичком врху". Државно тужилаштво  полази од тога да је убиство Стјепана Ђурековића иницирано од стране комунистичког челника Мике Шпиљка који је тиме хтио да уклони свједока који би могао свједочити у случају илегалних послова његовог сина Вање, који је такође као и Ђурековић био високи функционер у државној нафтној компанији Ина.

Државно тужилаштво је закључило да се ради о убиству из "како се чини, политичких разлога, дакле из посебно ниских побуда".

"Оптуженима је било јасно да ће Ђурековић бити убијен уз њихову помоћ", стоји у оптужници.

Након читања оптужнице оптужени Перковић и Мустач су преко својих адвоката поручили да ће се бранити ћутањем тј. да неће давати никакве изјаве у вези с лицима или догађајима који ће бити предмет суђења.

Истовремено Перковићев адвокат Баyер је изнио примједбу у вези свједока.

"Имамо информације и доказе да су неки свједоци примили новац и упутства од Њемачке обавјештајне службе (БНД-а) како да свједочие у овом процесу", рекао је Беyер нашто му је судија указао на то да касније у изношењу одбране мора бити конкретнији и рећи о кому се конкретно ради.

Двојица оптуженика пристигли су добро расположени у судницу гдје су доведени из затвора Штаделхајм, у коме су боравили од изручења у априлу односно августу ове године. Уз њих на суд су пристигли њихови адвокати, минхенски адвокат Петер Вагнер, који је дио  тима који ће Перковића заступати пред Вишим покрајинским судом, а у којем су још  Ричард Беyер и Франсиска Цур, те Анто Нобило из Хрватске.